Spænding på landet

»Livvagterne« er en habil thriller om den organiserede kriminalitet, der bevæger sig fra Øst- mod Vesteuropa.

Da den svenske forretningsmand Sven Persson (Samuel Fröler) hyrer en tidligere østtysk STASI-agent, Lehman (Christoph M. Ohrt), til at skaffe sig af med en gangsterbande, der presser penge fra hans tekstilfabrik i Estland, ved han ikke, at han har indgået en pagt med djævelen. For øjnene af Persson og en kompagnon slagter Lehman og hans korps af tidligere elitesoldater hele banden under det, der skulle have været en fredelig forhandling.

Persson nægter chokeret at fortsætte samarbejdet med Lehman, men da det aftalte honorar - 20 pct. af fabrikkens omsætning - ikke forfalder, dukker Lehman pludselig op i den svenske naturidyl nord for Gøteborg, hvor Persson, hans kone og deres lille datter bor. Trusler, overvågning, chikane, aktiefusk og skrappe advokater erstattes snart af hærværk, voldelige overgreb og i sidste ende kidnapning af konen. Og nu vil Lehman ikke længere nøjes med fabrikken i Estland: Han vil have hele Perssons internationale tekstilimperium.

På trods af kontrasten imellem de dramatiske begivenheder og de stilfærdige, provinsielle omgivelser formår den erfarne svenske instruktør/forfatter Anders Nilsson at bevare både spændingen og troværdigheden lige til den nervepirrende slutning - selvom filmens selvtægtsbudskab kan diskuteres.

»Livvagterne« føjer sig fint ind i den svenske tradition for desillusionerede, samfundskritiske spændingsfilm - en genre, vi slet ikke kender i Danmark, men som på en eller anden måde også fungerer bedre i en svensk sammenhæng, hvor der med statsministermord og efterretningskomplotter ligesom er mere stof at tage af.

Filmen er en slags fortsættelse af Nilssons succes »Noll Tolerans«, igen med Jakob Eklund som den hårdkogte, Hamilton-agtige strømer John Falk, der er ven med Persson og sammen med et sikkerhedsfirma derfor prøver at tage kampen op imod den germanske overskurk.

Livvagterne

(Livvakterna)

Svensk film, instrueret af Anders Nilsson. 113 min. Tilladt over 15. Palads, Palladium og Kinopalæet samt enkelte biografer i provinsen.