Indenfor murene

»Den skjulte sandhed« er en kompetent thriller bygget op omkring en militær retssag.

For nylig var der dansk premiere på »The Last Castle« om de umenneskelige forhold i et amerikansk militærfængsel. Det er et smukt udtryk for det store lands sammensatte, men i bund og grund ærkedemokratiske sjæl, at Hollywood bliver ved med at udsende mainstream-film, der er kritiske overfor f.eks. militæret, efter 11. september-rædslerne...

»Den skjulte sandhed« er ligesom Rob Reiners »Et spørgsmål om ære« en film, der kombinerer soldater- og retssalsgenren. Indledningsvis møder vi den succesrige advokat Claire (Ashley Judd) i San Francisco, hvor kun en baby mangler i det perfekte liv med ægtemanden Tom (Jim Caviezel). Men da politiet efter et indbrud undersøger parrets hus, viser det sig, at Toms fingeraftryk identificerer ham som en forsvundet marinesoldat, deserteret fra korpset efter at være tiltalt for at have dræbt ni sagesløse civile i El Salvador. Tom stilles for en militærdomstol - med udsigt til dødsstraf i et system, der primært går ud på at beskytte officererne.

Tom bedyrer sin uskyld, og Claire går sammen med den forhutlede og fordrukne eks-militæradvokat Grimes (Morgan Freeman) i gang med opklare, hvad der skete 15 år tidligere i en mellemamerikansk landsby. Selvom de er oppe imod et mægtigt system og nogle suspekte soldaterkammerater, der ikke er blege for at bruge vold for at kyse den umage juridiske duo.

Judd og Freeman har tidligere spillet protegé og mentor i gyseren »Samleren«, og det er ikke dumt af instruktør Carl Franklin at matche dem igen. Kemien er fin, og deres fremstilling af et skrøbeligt makkerskab under hårdt pres er denne hæderlige, men lidt for lange thrillers største attraktion.

Der er et par ulogiske elementer i plottet, men det vil afsløre for meget om filmens relativt overraskende slutning at komme nærmere ind på det. Franklin er en spændende instruktør med en ujævn karriere, der hidtil har lavet de bedste film, når han tager udgangspunkt i sin egen afro-amerikanske baggrund - som f.eks. i »One False Move« og »Djævel i blåt« - men her nøjes han med at levere kompetent spænding i en genrefilm, der nok vil leve længere på video/DVD end i biograferne.