Agent på rygmarven

Matt Damon er superagent med hukommelsestab i den coole, stilfulde spændingsfilm »Manden uden navn«.

Nogle fiskere finder en nat en ung mand, bevidstløs og hårdt såret, i Middelhavet. En ung, amerikansk mand, hvis krop ikke blot er mærket af pistolkugler, men også rummer en indopereret kapsel med et kontonummer til en bank i Schweiz. Sådan starter »Manden uden navn«, bygget over Robert Ludlums effektive spændingsroman »The Bourne Identity«, der tidligere også har været filmatiseret som TV-miniserie.

Den danske titel er misvisende, for Matt Damons karakter i filmen har jo endda ikke kun ét (Jason Bourne), men mange navne. Hvilket vi erfarer, da den amnesiramte fyr chokeret åbner en bankboks med adskillige falske pas, en skarpladt pistol og en masse kontanter.

Ligesom »Memento« er »Manden...« i en vis grad en film, der fortælles baglæns. Bourne aner ikke, hvem han selv er, men begynder at lægge brikkerne sammen til sit livs puslespil. Da politi og skumle typer sætter efter ham fra Schweiz til Paris, hvor han tilsyneladende har boet før, reagerer hans bevidsthed og krop spontant som en toptunet dræbermaskine. Gradvist forstår Bourne, at han før sin ulykke har været enten hemmelig agent eller lejemorder, og at han er en mand med seriøse, velorganiserede fjender, der har sendt et hold af Europas bedste hitmen efter ham.

»Manden uden navn« er på overfladen en traditionel genrefilm om en ensom agent på flugt fra en kynisk efterretningstjeneste, men instruktøren Doug Liman, der fik sit gennembrud med hippe independent-film som »Swingers« og »Go«, undgår heldigvis at forvandle materialet til en typisk actionfilm. Faktisk er filmens største kvalitet, ud over fremragende spil i hovedrollerne af Damon som den søvngængeragtige Bourne og tyske Franka Potente som den forståeligt febrilske makker Marie, netop, at spændingen i lige så høj grad er psykologisk som fysisk baseret.

For en gangs skyld drukner karakterer, plot og drama således ikke i eksplosioner og biljagter, selvom vi skam får en tilpas dosis af begge dele i en cool, klassisk og stilfuld spændingsfilm for de kræsne.

118 min. Tilladt over 11.