Fantomet i Paris

Det gode, gammeldags drengeeventyr »Vidocq« skal nydes for dets flotte, syrede og helt unikke visuelle stil.

Hvis den debuterende franske instruktør Pitofs fantasy-film »Vidocq« minder én om Jean-Pierre Jeunet og Marc Caros legendarisk fabulerende kulttitler »Delicatessen« og »De fortabte børns by« - eller med hensyn til de visuelle effekter i en vis grad også Jeunets egen »Amélie« - er det ikke spor tilfældigt.

Sidstnævnte makkerpars kongeniale produktionsdesigner Jean Rabasse har nemlig også samarbejdet med den tidligere visual effects-ekspert og reklameinstruktør Pitof i skabelsen af filmens unikke stil, og Caro selv har sammen med Pitof udviklet dens univers og dens karakterer fra forfatteren Jean-Christophe Granges bog og manuskript.

Det er vigtigt at vide, for selvom »Vidocq« først og fremmest er et knaldunderholdende og godt, gammeldags drengeeventyr, er det filmens omhyggeligt designede look, der gør den til en stor biografoplevelse. Et gennemstiliseret billedsprog er der tale om - med dets ikonografiske mix af gotisk-surreel scenografi, corny horrorfilm, klassisk kostumedrama, postmoderne rock- og reklamevideo, Gustave Moreau, tegneserien »Adele« og dekadent bøssekunst a la Pierre & Gilles.

I stedet for »Manden med jernmasken« møder vi hér »Manden med spejlmasken«, en pervers seriemorder på jagt efter jomfrublod, der gemmer sit ansigt bag en magisk, gylden og hypnotiserende spejlmaske, eksperimenterer med skummel alkymi og tilsyneladende besidder overnaturlige evner. Hvilket dog ikke skræmmer buldrebassen Vidocq (Gerard Depardieu), en tvetydig skurk, casanova og detektiv, der hyres af det hemmelige politi til at fange den mystiske morder i Paris i 1830, mens en revolution ulmer i gaderne.

Pitofs Paris er både en rå, beskidt slumby, et sexet red light district og en computerspilsagtig cyberkulisse for filmens hæsblæsende opdatering af motiver fra »Klokkeren fra Notre Dame«, »Belfegore« og »The Phantom of The Opera«. Selvom filmens digitale actionstunts falder igennem i forhold til selv en jævn Hollywoodfilm, er det til gengæld lykkedes for Pitof, Caro og Rabasse at skabe deres eget flotte, fascinerende og fantastiske rum ved hjælp af kostumer, sminke og scenografi samt manipulation med optik, råfilm, farvetoning og lyssætning.

»Vidocq« vises desværre foreløbig kun i Danmark i »Midnight Movie Madness«-programmet, der prøver at genintroducere midnatsgyseren ved udvalgte screeninger i København, Århus og Odense, så det gælder om at skynde sig i biografen. Selvom man må håbe, at denne suverænt syrede film får regulær premiere senere.

15. Vises i aften og i morgen aften kl. 24 i CinemaxX, den 15. og 16. nov. i Øst for Paradis i Århus samt den 22. og 23. nov. i CinemaxX Rosengård i Odense i »Midnight Movie Madness«-serien.