Søvnløs i Alaska

Al Pacino yder en stærk præstation i den spændende kriminalfilm »Insomnia«, der også er et moralsk-psykologisk drama.

Onde tunger påstår, at Al Pacino nu til dags kun accepterer en filmrolle, hvis han får mulighed for at fremføre en stor monolog i løbet af filmen.

Sådan én har han også i »Insomnia«, men modsat i flere andre af sine nyere film afleverer han den ikke med rungende teatralsk volumen i stemmen. Han fremsiger den pinefulde beretning om en børnemorder ganske stilfærdigt og yder i det hele taget en dæmpet og derfor uhyre udtryksfuld præstation som politimanden Will Dormer, der sammen med sin makker Hap Eckhart sendes fra Los Angeles til den afsides flække Nightmute i Alaska for at opklare mordet på en ung pige.

Det lavmælte, men nervesitrende spil klæder Al Pacino godt, og han er stadig en af de mest karismatiske figurer i amerikansk film med sit furede ansigt, sine melankolske øjne og i denne film med en blanding af resignation og kynisme mejslet i trækkene. Will Dormer er både desillusioneret og topprofessionel, men han har en slags lig i lasten, for i Los Ángeles undersøges hans arbejde af Interne Affærer, og Eckhart har besluttet at samarbejde med undersøgerne.

Hændeligt uheld?

Da politifolkene en tåget dag i Alaska er tæt på at fange den formodede og formummede morder, skyder Dormer gennem disen kollegaen Eckhart. Et tragisk uheld eller en bevidst likvidering af et besværligt vidne? Formentlig det første, men alligevel vælger Dormer ret panisk at skyde skylden for nedskydningen på morderen - som har set, hvad der i virkeligheden skete og derfor nu har krammet på Dormer.

En kompliceret og højdramatisk situation, hvis intensitet forøges af, at Dormer på grund af midnatssolen er ved at blive sindssyg af søvnløshed - det gør hans navn ganske ironisk, for Dormer er jo tæt på det franske dormir, at sove.

Ret meget mere skal ikke afsløres om handingen i denne vellykkede kombination af kriminalfilm og moralsk-psykologisk drama, frit baseret på Erik Skjoldbjergs norske film »Insomnia« med Stellan Skarsgård i hovedrollen.

Den mere actionprægede amerikanske udgave er effektivt instrueret af englænderen Christopher Nolan, der brød igennem med den særprægede thriller »Memento«, hvori handlingen blev fortalt baglæns. »Insomnia« er mere klassisk konstrueret, om end med en række ultrakorte flash-backs, og med Alaska som en både naturskøn og skræmmende skueplads er den en dyster, anspændt og yderst velspillet film.

Hvad det sidste angår, bliver vi nødt til at røbe, at morderen spilles af Robin Williams. Det kommer ikke som en overraskelse, når man ser filmen, men det er forfriskende at opleve den ofte højt gearede skuespiller helt uden komiske falbelader som en begavet psykopat, der indleder en nervepirrende mental magtkamp med den mere og mere desperate Dormer. Meget spændende.