En forfulgt forfatter

»Before Night Falls« er en kulørt og kaotisk beretning om den homoseksuelle cubanske forfatter Reinaldo Arenas' lidelser.

Den amerikanske instruktør Julian Schnabel er af profession kunstmaler, og det kan få én til at tænke på, at på en kunstudstilling kan man gå hastigt forbi de mindre interessante billeder og koncentrere sig om de mest spændende, men den metode lader sig jo desværre ikke praktisere i biografen.

Ærgerligt, for Julian Schnabels »Before Night Falls« er en original og til tider inspireret, men også usædvanlig ujævn film med en del scener, som man gerne ville have sprunget over for bedre at kunne værdsætte de vellykkede momenter. De findes spredt ud over historien om den autentiske cubanske forfatter Reinaldo Arenas (1943-1990), der som homoseksuel og frit tænkende individualist udsættes for talrige trusler, ydmygelser og fængselsophold under Fidel Castros homofobiske regime, indtil han i 1980 kommer til USA, hvor han siden dør af AIDS.

De sidste ti år af forfatterens liv i New York går filmen uhyre hastigt hen over. I stedet skildrer den i en flimrende kalejdoskopisk stil hans barndom og ungdom på Cuba, og sikkert i overensstemmelse med de virkelige begivenheder introducerer den et stort antal bipersoner, hvis ofte kortvarige gæstevisit i handligen gør filmen uoverskuelig og undertiden decideret forvirrende.

Forvirringen bliver ikke mindre af, at historien hist og her suppleres med historiske dokumentaroptagelser, og at cubanerne skiftevis taler spansk og gebrokkent engelsk indbyrdes, nu og da begge sprog inden for samme scene. Dokumentarindslagene tilstræber en stemning af autenticitet, det sproglige miskmask trækker kraftigt den modsatte vej, og filmens ofte eksalterede stil med forkærlighed for det bøsse-dekadente rummer i sine stærkeste øjeblikke en mareridtsagtig intensitet, mens den andre steder bare virker ubehjælpsom.

Depp i dobbeltrolle

»Before Night Falls« er med andre ord en rodebutik, som fortæller en vigtig historie om kunstnerisk stræben og politisk undertrykkelse hulter til bulter, og det gør ikke helheden mindre kuriøs, at Sean Penn og Johnny Depp medvirker i bizarre biroller, sidstnævnte endda som både skrap politiofficer og udfordrende transvestit. Det er farverigt, men ikke befordrende for instruktørens seriøse intentioner.

De hviler til gengæld sikkert på skuldrene af den spanske stjerne Javier Bardem - som vi nyligt kunne opleve på TV som den lammede politimand i Pedro Almodóvars »Kødet skælver« - der i rollen som Reinaldo Arenas yder en strålende præstation præget af en udtryksfuld og smertelig følelsesmæssig troværdighed, som denne flaksende og kulørt kaglende film ellers er fattig på.

Der er både talent og engagement investeret i »Before Night Falls«, men alt for lidt professionel selvdisciplin og sans for dramatisk struktur. Enkelte scener folder sig flot og frodigt ud, flere falder kluntet til jorden, og havde det ikke været for Javier Bardems såvel rørende som heroiske indsats, ville Julian Schnabels kaotiske udstilling af levende billeder have været mere irriterende end interessant.

To timer og fem minutter. Censur: Ikke oplyst. Empire Bio, København.