Kærlighed på glatis

Thomas Vinterbergs ambitiøse fremtidsfilm »It's All About Love« er en uformelig og uforløst kolos, men ikke desto mindre præget af dristige visioner og originalt talent. Festen er forbi | Vinterbergs manuskript

Skrøbelig. Det er et ord, som Thomas Vinterberg selv har brugt om sin film »It's All About Love«, og det dækker særdeles præcist.

Ordet er jo hverken éntydigt positivt eller negativt. En skrøbelig porcelænsfigur kan være både smuk og kostbar, men omvendt vil man nødigt køre sig en tur på en skrøbelig cykel. I begge betydninger passer det interessante ord på Thomas Vinterbergs film, for dens bestanddele er til tider ved at falde fuldstændig fra hinanden som et defekt køretøj, men samtidig rummer den scener af stor skønhed som et ædelt kunstobjekt.

Man kan med andre ord ikke kalde »It's All Albout Love« for rigtig vellykket, men bestemt heller ikke decideret mislykket. Snarest er den en storslået og temmelig uformelig torso af en film, mere ambitiøs end fundamentet kan bære og undertiden på randen af fatalt sammenbrud, men med magiske øjeblikke lysende af talent og originalitet.

Den foregår i New York i år 2021 og handler om den polske akademiker John Marczewski og hans kone, den tiljublede skøjtestjerne Elena. De gik fra hinanden halvandet år tidligere, og nu ankommer John til The Big Apple for at få Elena til at underskrive skilsmissepapirerne - egentlig er han bare på gennemrejse med kurs mod Canada, men Elena viser sig at have mystiske problemer, og derfor bliver han. I en uge.

Det ved vi, fordi Johns stemme allerførst i filmen annoncerer, at nu vil han fortælle om de sidste syv dage af sit liv. Dermed ved vi også, at historien vil få en tragisk slutning, og selv om det fremtidige New York umiddelbart tager sig velkendt og ikke spor futuristisk ud, aner vi ydermere snart, at ét eller andet er helt galt - for på en rulletrappe i lufthavnen ligger en død mand, som folk bare træder hen over uden at tage notits af ham.

Hvad sker der dog? Jo, kloden er kommet ud af balance, og kosmiske forstyrrelser hærger. Mennesker falder døde om på gaderne, angiveligt af mangel på kærlighed. Sneen falder tæt i juli, ikke bare i New York, men også i Venedig og Paris, og på et tidspunkt fryser alt ferskvand til is, selv i vandglas. I Uganda er tyngdekraften ophævet, 2000 mennesker har mistet livet, og folk flyder rundt oppe i luften, hvad vi dog først får at se i filmens allersidste forunderlige billede.

Til venstre: Sean Penn i en særpræget rolle som en mand, der kun kan leve i flyvemaskiner.

Til højre: Joaquin Phoenix og Claire Danes på flugt i New York, hvor ingen tager notits af, at der ligger døde mennesker på gaderne.

I denne semi-apokalyptiske ramme, mere symbolladet end overbevisende, fortælles så historien om, hvordan Elenas skumle skøjtebagmænd planlægger at erstatte hende på isen med kloner eller replikanter, der ligner hende til forveksling. Elena har nemlig dårligt hjerte og planer om at indstille sin karriere, og bagmændene har besluttet, at derfor er det nødvendigt at likvidere hende - plus John, siden han har besluttet at hjælpe hende, efter at deres kærlighed er blevet genfødt.

Uden endnu at have gennemskuet, hvad der foregår i denne dunkle historie med mindelser om David Lynch, flygter John og Elena sammen, i første omgang til et snusket hotel i Brooklyn. Herfra begynder handlingen set med logiske øjne at gå i opløsning, men når samtidig et uforglemmeligt, mesterligt instrueret højdepunkt i en scene, hvor Elena og hendes tre kloner udsættes for et attentat, mens de træner på isen til tonerne af den smukke arie »Una furtiva lagrima« fra Donizettis opera »Elskovsdrikken«.

Denne scene rummer i koncentreret form det skisma, der præger hele »It's All About Love«. På den ene side er den vanvittig flot og følelsesmættet, på den anden side fatter man ikke, hvordan den blodigt nedskudte Elena umiddelbart efter kan fortsætte sin flugt sammen med John uden så meget som en skramme. Hænger tingene overhovedet sammen?

Ikke rationelt set, og som en himmelstræbende kombination af fremtidsfabel, thriller og højromantisk kærlighedsfilm er »It's All About Love« afgjort svagest som thriller. Handlingens ujævne og inkonsekvente struktur er mildt sagt problematisk, og man kan sige, at her er tale om en dårlig historie godt fortalt, for Thomas Vinterberg gør med muskuløs instruktion mange af scenerne dynamiske, intense og mættede med flertydigt dragende atmosfære.

Han skulle bare have valgt sig et bedre manuskript end det, som han selv har skrevet sammen med den trods alt ikke ufejlbarlige Mogens Rukov, og selvfølgelig har der været noget alvorligt galt med selve filmens fundament, når festivalen i Cannes - hvor Thomas Vinterberg tidligere havde triumferet med »Festen« - sidste år mod alle forventninger afslog at præsentere »It's All About Love« i konkurrencen om Den Gyldne Palme, og når man derefter gik i gang med at klippe filmen om og forsyne den med ny musik. Det ligner et akut anfald af panik og er givetvis med til at forklare, hvorfor slutresultatet er blevet så lidt homogent og alt andet end helstøbt.

Det kan man naturligvis ikke bebrejde de attraktive unge stjerner Joaquin Phoenix og Claire Danes, der som John og Elena yder engagerede præstationer uden at have mulighed for at tilføre de prototypiske figurer særlig subtile psykologiske nuancer - deres ganske diskrete antydning af en polsk accent fungerer dog fint, og det er forfriskende politisk ukorrekt, at både helt og heltinde i denne film ryger cigaretter.

Mere spændende er i og for sig skotten Douglas Henshall som Elenas tvetydige bror Michael - er han loyal eller forræderisk i det spegede spil? - mens man til gengæld undrer sig over, hvad i alverden Sean Penn laver i rollen som Johns bror, der er en besynderlig digression uden fjerneste forbindelse med handlingen i øvrigt.

Sean Penns figur befinder sig konstant i en flyvemaskine, angiveligt fordi han engang fik en indsprøjtning mod flyskræk, men da der uheldigvis var tale om en overdosis, kan han nu intet andet end flyve. Som permanent passager småfilosoferer han over livets beskaffenhed og når frem til titlens konklusion, nemlig at alting drejer sig om kærlighed, mens John og Elena nede på jorden legemliggør hans ord kæmpende sig gennem vældige, sneklædte bjerglandskaber på vej mod den forudsete tragiske finale à la Lars von Trier, og mens folk hænger og dingler i luften som løbske balloner i Uganda.

Det er som en mærkelig drøm, en fatalistisk vision af kærlighedens svære skæbne i en hvileløs og forrykt verden, og netop den virkningsfulde visuelle udformning af det visionære er filmens styrke. Den polske komponist og Kieslowski-veteran Zbigniew Preisner gør også sit bedste for at mane metafysiske stemninger frem - selv om musikken måske er mest stemningsskabende, når det svulmende orkester nu og da afløses af en solopianist - og i den modsatte ende af følelsesskalaen kan man fornøje sig over et kort glimt af Thomas Bo Larsen, der er filmens eneste danske medvirkende, som forfjamsket natportier i Brooklyn.

Det er indlysende, at »It's All About Love« er så forskellig fra det koncentrerede kammerspil »Festen«, som to film næsten kan være, men trods sin problematiske tilblivelsesproces, sine blafrende løse ender og sin uheldige hælden mod det prætentiøse er den nye film intet flop. Den er uklart tænkt, men også modigt, og dens store, panoramiske scener appellerer til en magtfuld, hidtil ukendt side af Thomas Vinterbergs betydelige talent.

Anskuet som en spændingshistorie om grådige banditters kyniske anslag mod en smuk skøjteprinsesses liv er »It's All About Love« frustrerende og irriterende, men fordomsfrit oplevet som et lettere hallucinatorisk eventyr om kærlighed og død er den uforløst på en heroisk og fascinerende måde. Vellykket er den ikke, men afgjort værd at se.

Længde: En time og 44 minutter. Censur: Tilladt over 11 år. Palladium, Dagmar, Grand, Empire, BioCity, Kinopalæet, Gentofte Kino og Gladsaxe Bio i Storkøbenhavn samt biografer landet over.