Modne skønheder

Goldie Hawn og Susan Sarandon er skønne at skue i den veloplagte lille komedie »Venner for livet«.

Tomme titler buldrer mest, og »Venner for livet« runger langt væk af fersk og glat anonymitet.

Dybt uretfærdigt, for den langt mere lokkende originaltitel »The Banger Sisters« dækker over en attraktiv lille komedie om veninderne Suzette og Lavinia, der engang var prominente groupies med så store navne som Jim Morrison og Frank Zappa blandt trofæerne. Nu har de ikke set hinanden i 20 år, og mens den stadig ret udflippede Suzette arbejder som bartender i Los Angeles, er Lavinia blev det noble kvindelige overhoved for en højborgerlig, ekstremt velhavende familie i Phoenix, Arizona.

Da Suzette bliver fyret og ankommer til Phoenix som et blast from the past, fører det - præcis som man forventer - til først konfrontation, derefter forsoning og frigørelse. Det er ikke rystende originalt, nærmest en slags mere fredsommelig variation over temaet i Ridley Scotts »Thelma og Louise«, men historien fremlægges med venlig veloplagthed, og fornøjelsen består først og fremmest i at se to modne skuespillerinder folde sig frækt og frodigt ud.

Som den i begyndelsen meget korrekte og kedelige Lavinia har Susan Sarandon (født 1946) den mindst taknemmelige rolle, men yder som altid en præcis og begavet præstation. Og Goldie Hawn (født 1945) er simpelt hen vidunderlig som den på overfladen vulgære, men bestemt ikke dumme Suzette, der er sød og sjov og sexy på en lidt overmoden og derangeret facon, som ikke er til at stå for.

Australieren Geoffrey Rush sætter krydderi på filmen i en besynderlig birolle som frustreret forfatter, og »Venner for livet« viser satiriske tænder i skildringen af Lavinias to forkælede og temmelig utålelige teenagedøtre - der fuldstændig rystende forveksler Jim Morrison med Van Morrison! - mens hendes ambitiøse ægtemand i en generøs drejning af historien viser sig ikke at være nær så snerpet, som man skulle tro. Godt det samme, for Lavinia har som minde om fortidens seksuelle bedrifter gemt en omfattende samling polaroidfotos, der bærer navnet the Rock Cock Collection, og som vi er for generte til at beskrive nærmere her.

Konflikterne løses lidt for let i »Venner for livet«, men som en både tolerant og ironisk påmindelse om, at man hverken skal angre fortiden eller forsøge at glemme den, er Bob Dolmans kække komedie en livsglad og lettere frivol hyldest til køn kvindelig ukuelighed.