En klodset agent

FILM: Rowan Atkinson har hovedrollen i den moderat morsomme 007-parodi »Johnny English«.

Som titelpersonen i »Johnny English« spiller Rowan Atkinson de hemmelige agenters svar på inspektør Clouseau - et opblæst og totalt inkompetent skvadderhoved, som med urokkelig selvtillid ustandselig forårsager bizarre katastrofer omkring sig og mirakuløst slipper helskindet fra det.

Der er tale om en 007-parodi, og man kan nok mene, at de komiske muligheder i den genre allerede er mere end rigeligt udforskede i filmene om Austin Powers. Men i forhold til dem er »Johnny English« mindre vulgær og mere godmodig i sin historie om den tumpede titelfigurs forfjamskede forsøg på at standse superskurken Pascal Sauvage, hvis mål er intet mindre end at overtage den britiske trone, hvad der også er meget tæt på at lykkes for ham (dronningen abdicerer, da banditterne truer med at skyde en af hendes hunde).

Den gummiansigtede Rowan Atkinson nydes stadig bedst i korte TV-sketches, men i »Johnny English« skaber han sig i det mindste mindre end i de værste af sine tidligere spillefilm, og han får kvalificeret modspil af den billedskønne Natalie Imbruglia som Interpol-agent og selveste John Malkovich, der som den umådelig selvglade Pascal Sauvage fører sig tilpas krukket frem med flûtetyk fransk accent.

Man kan ikke påstå, at »Johnny English« fornyer sin genre eller fordunkler mindet om Peter Sellers' brillante indsats som Clouseau, men filmen er kompetent instrueret af Peter Howitt - der ganske vist viste væsentlig mere originalitet i sin »Sliding Doors« - og som vennesæl farce fyldt med forudsigelige pointer er den stundom moderat morsom og til tider bare tåbelig.