Drama på dødsgangen

Alan Parkers »The Life of David Gale« er en flot fortalt og ganske kompliceret thriller.

Gale Gale har voldtaget og myrdet en kvinde på en makaber måde, og nu skal han henrettes. Eller måske er David Gale slet ikke gal, men sagesløst offer for et ondsindet komplot og et grusomt justitsmord?

Det skal den ambitiøse journalist Bitsey Bloom forsøge at finde ud af, da hun får bevilget et eksklusivt interview med Gale i dagene umiddelbart inden hans henrettelse. Og sagen er usædvanlig, for som højt respekteret akademiker og markant medlem af bevægelsen DeathWatch var David Gale en fremtrædende modstander af dødsstraf, indtil han blev tiltalt for voldtægt efter tilsyneladende at være blevet forført ind i en fælde. Anklagen blev frafaldet, men Gale mistede både sit job og sin i forvejen utro kone, hvorefter han forsumpede i alkoholisme.

Alt dette skildrer »The Life of David Gale« i fyldige flash-backs, idet Gale beretter om sin mærkelige skæbne til Bitsey Bloom på dødsgangen i fængslet i Texas. Imens forsøger Bloom og hendes assistent Zacky Stemmons med energisk journalistisk stædighed at opklare, hvad der virkelig skete i forbindelse med Gales formodede mord på hans nære veninde og kollega i DeathWatch, Constance Harraway, og da en rystende videooptagelse af hendes død på mystisk vis dukker op på Blooms motelværelse, tager historien en uventet drejning. Og siden endnu et par stykker.

Dermed ligner Alan Parkers film et langt stykke ad vejen en klassisk beretning om et hektisk kapløb med tiden for at forhindre henrettelsen af en uskyldig mand, men situationen viser sig at være mere kompliceret end som så, og selv om »The Life of David Gale« dermed flot nok undgår en banal happy ending, er slutningen - med et bizart indslag fra Puccinis opera »Turandot« - lettere forvirrende og noget af en emotionel nedtur.

Denne lille afsluttende skuffelse bør dog ikke afholde nogen fra at se filmen, der prydes af gedigne præstationer af Kevin Spacey som den tvetydige David Gale, Kate Winslet som den bitchede, men idealistiske Bitsey Bloom og ikke mindst den forfriskende uglamourøse Laura Linney - kendt fra Kenneth Lonergans »You Can Count on Me« - i den vanskelige rolle som korsfareren og offeret Constance Harraway.

»The Life of David Gale« rummer i høj grad en eksplicit diskussion af den barbariske dødsstrafs moralske aspekter, men tager ikke så éntydigt - eller så overbevisende - stilling som f.eks. Tim Robbins' »Dead Man Walking« eller Frank Darabonts »The Green Mile«. Alan Parkers til tider nervepirrende film er i højere grad en snedigt snoet thriller, som trods enkelte sprækker i troværdigheden håndteres med virkningsfuld professionel sikkerhed af den erfarne engelske instruktør, der ikke har mistet evnen til at skabe magtfulde, slagkraftige billeder.

Lidt for konstrueret i plottet og lidt for kalkuleret i virkemidlerne, måske, men ikke desto mindre flot, begavet og spændende underholdning.