Temmelig væmmelig

Gyseren »My Little Eye« er ubehagelig på en meget effektiv måde.

Som medvirkende i et reality-show på internettet skal fem unge mennesker tilbringe et halvt år sammen i et afsondret hus langt ude i en sneklædt ødemark. Overalt i huset overvåges de døgnet rundt af webcams, og de vil få en præmie på en million dollars, hvis ingen af dem forlader projektet i utide. Kan det gå godt?

Nej, selvfølgelig ikke. I Marc Evans' skrappe lille film »My Little Eye« er reality-vinklen primært en anledning til at etablere den klassiske situation, hvor en isoleret gruppe mennesker udsættes for skumle og ildevarslende begivenheder, og selv om den permanente kamera-overvågning gør oplevelsen ekstra ubehagelig for de fem unge, følger forløbet et gammelt og velkendt mønster. Trues personerne af en eller anden mystisk fjende udefra, eller er det en af dem selv, der spiller dobbeltspil og har ondt i sinde?

Modsat Daniel Minahans kulsorte satire »Series 7« forholder »My Little Eye« sig med andre ord ikke for alvor kritisk til reality-fænomenet, men er mere optaget af at skræmme livet af såvel sine hovedpersoner som sit publikum. Med sine dunkle, kornede og flimrende videobilleder af bange unge mennesker kan Evans' film ret længe ligne en stationær udgave af »The Blair Witch Project«, indtil den hen mod slutningen bevæger sig i retning af »Motorsavsmassakren« - dog uden den morbide humor - og selv om den dermed bliver både misantropisk og temmelig modbydelig, rummer den makabre slutning sin egen syge form for logisk konsekvens.

Helt så logisk er resten af handlingen ikke, og den irriterer med et par løse ender og oplagte urimeligheder, men de fem ukendte unge medvirkende - suppleret af i alt kun to bipersoner - spiller med stærk og udtryksfuld intensitet, og Marc Evans er ferm til gradvis at skrue op for den paranoide uhygge. Resultatet er klaustrofobisk, enerverende og i sidste ende ubehageligt, men det kan ikke nægtes, at »My Little Eye« holder sin tilskuer effektivt fast på pinebænken og ikke er helt nem at ryste af sig bagefter.

Længde: En time og 36 min. Tilladt over 15 år.