Sex og løgn på hjernen

Paul Schraders »Auto Focus« fortæller den sande og sørgelige historie om en sexbesat skuespillers liv og død.

Nogle mennesker husker måske at have set Bob Crane i Vincent McEveetys film »Superdad« fra 1974. Men givetvis kun ganske få mennesker, for den Disney-producerede komedie var en solid fiasko, og andre film med Bob Crane kan man ikke komme i tanker om.

Det er med andre ord ikke hans karriere, der gør den obskure amerikanske skuespiller så interessant, at Paul Schrader har lavet en film om ham. Derimod er det Bob Cranes frivole eksapader i fritiden, der har fængslet Schrader, for som moralistisk puritaner er instruktøren stærkt optaget af det syndefulde og holder meget af at skildre det, så man kan blive behørigt forarget over det og samtidig studere det i mange intime detaljer. Hvor ville verden dog være kedelig uden dobbeltmoralen.

Faktisk var den tidligere radiovært Bob Crane ret kendt i USA i en periode, for fra 1965 til 1971 spillede han hovedrollen i TV-serien »Hogan's Heroes«, der foregik i en tysk krigsfangelejr under Anden Verdenskrig og var en komedie. Derudover er Crane - sådan som han skildres i filmen - en pæn familiefar med kone og børn, indtil han møder en elektronik-ekspert med gysernavnet John Carpenter, og han bliver virkelig et uhyggeligt bekendtskab for Crane, endda et fatalt.

Sammen med Carpenter kaster TV-stjernen sig ud i et hidsigt og hemmeligt sexliv, og de finder det ekstra ophidsende at fotografere de libidinøse aktiviteter. Eftersom Crane arbejder med det nye videomedie, begynder de også at filme deres seksuelle eskapader, og efterhånden bliver Bob Crane lige så besat af sex som en narkoman af sit stof.

TV-berømmelsen sikrer ham succes som skørtejæger, hans erotiske appetit er umættelig, men hans Jekyll/Hyde-tilværelse baseret på sex, løgn og video koster ham både to ægteskaber og karrieren. Samt til slut hans liv, for en nat i 1978 bliver han myrdet på et motelværelse i Arizona, måske af John Carpenter, men det er aldrig blevet opklaret.

At knudemanden Paul Schrader er voldsomt fascineret af kombinationen af betændt seksualitet og blodig død, har han tidligere demonstreret i film som »Hårdkogt«, »Mishima« og »Se Venedig og dø« (samt i sit manuskript til Martin Scorseses »Taxi Driver«). I »Auto Focus« fortæller han en autentisk og til en vis grad pikant, men først og fremmest patetisk historie om en mand, der drevet af banalt begær mister kontrollen over sit liv, og om den mystiske Mefisto-figur John Carpenter, som Willen Dafoe spiller med høflig dæmoni, mens Greg Kinnear gør Bob Crane til en ikke decideret usympatisk, men svag og egoistisk mand med lettere lurvet charme. Stilen i »Auto Focus« er anonymt funktionel på en TV-agtig måde, og visuelt sørger Paul Schrader omhyggeligt for at bevæge sig på grænsen til det pornografiske uden at overskride den. Det er altsammen lidt tarveligt og ynkeligt, både erotomanen Bob Cranes fallerede liv og den nyfigne Paul Schraders voyeuristiske skildring af det, og selv om »Auto Focus« er fyldt med nøgne kvinder, bliver resultatet mere trivielt end pirrende.

Med andre ord: Hvis moralisten Paul Schrader vil vise os, at det kødelige kan være kedeligt, så lykkes det for ham.