Dansehallerne lukker på Carlsberg

Dansehallerne og Dansk Danseteater får ikke deres lejemål i Carlsberg Byen i Valby forlænget.

Dansehallerne i Carlsberg Byen. Foto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansemiljøet i København mister sit nuværende centrum. Dansehallerne og Dansk Danseteater, der har haft til huse i bygninger i Carlsberg Byen siden 2009, bliver nemlig tvunget til at forlade stedet med udgangen af juni 2016, når den nuværende lejeaftale udløber.

Det er den nedslående meddelelse, institutionerne har modtaget for et par dage siden. »Vi er stadig nærmest i chok,« siger Dansehallernes administrerende direktør, Benedikte Paaske.

»Det stiller hele dansemiljøet i en meget kompliceret situation, hvor vi i fællesskab skal forsøge at etablere os et andet sted. Før var vi spredt for alle vinde, men her har vi samlet miljøet med alle de muligheder for synergier, det giver,« siger hun.

Det er udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S, der ejer bygningerne, som i øjeblikket huser Dansehallerne og Dansk Danseteater. Selskabet udvikler bykvarteret Carlsberg Byen på den gamle bryggerigrund.

»Nogle af bygningerne herude skal rives ned, andre skal renoveres, og nye skal bygges. Den bygning, der huser dansemiljøet, skal ombygges, ligesom dele af den skal rives ned, og Dansehallerne kan desværre, i hvert fald som det ser ud nu, ikke blive i bygningen. Nu har vi varslet, at vi ikke forlænger lejemålet, når det udløber i 2016, så der er tid til at finde en løsning,« siger kommunikationschef Pernille Rohdemeier.

Hun pointerer dog, at man håber på en løsning i Carlsberg Byen, og at man fredag skal mødes med Dansehallerne for at se på, om man kan finde en løsning.

»Vi vil rigtig gerne beholde Dansehallerne i Carlsberg Byen, så vi gør, hvad vi kan for at finde et nyt sted til dem herude«, siger hun, uden at hun vil »låses fast på noget« på nuværende tidspunkt.

Peger på Stærekassen

Dansehallerne, der er støttet af Kulturministeriet og Københavns Kommune, har til formål at sikre dansens synlighed og centrale placering i kulturlivet. Dansehallerne blev etableret på baggrund af en fusionen mellem Dansescenen og Dansens Hus. Stedet råder over tre scener, hvor en lang række egenproduktioner og gæstespil med moderne dans bliver vist, ligesom det også huser en række dansestudier. Desuden har man etableret sig med café, billetsalg og en butik med danseudstyr.

Situationen er knapt så kritisk for Dansk Danseteater, der er Danmarks største og kunstnerisk førende moderne dansekompagni. Kompagniet eksisterede i 25 år, inden man flyttede tilCalsberg Byen, og sidste år så 38.000 tilskuere dets forestillinger.

»Vi har penge, netværk og publikum til at stå alene,« siger kunstnerisk leder Tim Rushton.

»Men det vil være meget ærgerligt, hvis dansemiljøet, som er et lille miljø, bliver splittet. Endelig har vi fået det samlet, og der er vigtigt, at man får den dynamik og erfaringsudveksling, det giver, hvis hvert kompagni ikke er en ø.«

Han peger på Det Kongelige Teaters tidligere Nye Scene, Stærekassen, som nu står tom, som et muligt nyt sted for dansen.

»Det vigtigste er, at der er de prøvefaciliteter, miljøet har behov for,« siger han. Meget håb om at ændre udlejernes opfattelse har han ikke. Benedikte Paaske vil til gengæld ikke pege på nye steder. »Det bliver svært. Jeg kender ikke nogle steder, der har de faciliteter, vi har brug for,« siger hun.