Fra øer i træ til havnerundfart med rosé: Alle vil have en bid af Københavns Havn

GoBoats, rosé-rundfarter og senest flydende små øer. Københavns Havn er blevet en stor legeplads – og det er ikke kun langs vandet vi færdes. Nu vil vi også ud på det.

Sidste år, da vinteren for alvor satte ind, dukkede der pludselig en ø op i Sluseløbet i Københavns Havn.

Den var tegnet af den australske arkitekt Marshall Blecher i samarbejde med det danske designstudie Fokstrot. I år skal øen, der hedder CPH-Ø1, turnere rundt i Københavns Havn. Første stop er havneknejpen La Banchina på Refshaleøen, og derefter er planen, at den rykker videre til Kalvebod Brygge ved Fisketorvet. Det sker inden for de næste par uger.

»Ideen til Cph-Ø opstod, fordi vi gerne ville skabe mere offentlig byrum i havnen. Nogle sjove udflugtsmål, hvor man kan tage hen, når man færdes på vandet,« siger arkitekt ved Fokstrot Magnus Maarbjerg.

Oprindeligt var øen tænkt som en form for bæredygtigt kunstprojekt, men efterhånden begyndte folkene bag at øjne flere muligheder i projektet. Saunaer, flydende bålsteder, cafeer og koncerter på vandet er blot nogle af ideerne.

»Derfor gav det mening at bruge øerne som et offentligt tilbud til alle,« tilføjer han.

Vi vil ud på vandet

Foreløbig er der kun en enkelt ø, men tanken er, at der skal komme flere til, når der er nok investorer til at udvide projektet.

Foto: Fokstrot.

Cph-Ø er blot et ud af flere københavnerprojekter, som er rykket ud på vandet. Badezoner, GoBoats, som man kan leje, hvis man selv vil sejle rundt i havnen, rosé-rundfarter, hvor den klassiske kanalrundfart er ændret til en mere intim tur for vennerne – altid med rosé i glassene – og kajakklubber, der ud over ture ud i havnen inviterer på en strandbar placeret ude på vandet, yogakurser på vandet og standup-padling.

At endnu et offentligt tilbud som Cph-Ø nu er rykket på vandet, giver god mening, mener byudviklings- og byplanlægsekspert Søren Møller Christensen.

»Øerne giver endnu flere muligheder for at færdes i det offentlige rum. Nu er det ikke kun i parker, på pladser og gader, vi mødes. Københavnerne har indtaget vandet, og de mange nye vandtiltag har dermed gjort byen mere folkelig,« siger Søren Møller Christensen, som også mener, at mange af de havneinitiativer, der allerede eksisterer, ville have været utænkelige for blot 10 år siden.

»Mange af de ting, der sker nu i Københavns Havn, blev foreslået for 10-15 år siden af flere iværksættere, men dengang blev det slået hen – vi var jo for eksempel ikke Barcelona eller en anden varm storby, hvor man havde lyst til at bruge vandet, men se nu,« siger Søren Møller Christensen.

Han peger desuden på, at danskerne traditionelt er et folkefærd, der er kendt for at mødes med hinanden hjemme i stuerne. Gennem tiden har vi imidlertid lært at bruge det offentlige rum, da vi er begyndt at rejse mere ud i verden og har set, hvordan man gør i udlandet - og det gælder nu også vandet.

Hvad med sikkerheden?

Med flere initiativer på vej – for eksempel vandkulturhuset på Papirøen, der er planlagt til at stå færdigt i 2021, samt det flydende aktivitetshus ved Sandkaj Brygge, der åbner sidst på året, vil endnu flere søge mod vandet. Og selv om det skaber masser af liv, hvilket de fleste ser som noget positivt, rejser det også spørgsmålet om sikkerhed. Ikke mindst med den tragiske dødsulykke i 2017 i erindringen.

Netop sikkerheden er noget af det, By & Havn, som står for udviklingen og havnedrift i Ørestad og København Havn, netop nu arbejder med.

»I og med at brugen af havnen stiger, stiller det større krav til sikkerheden, så alle de nye initiativer kan eksistere ved siden af hinanden,« siger udviklingschef for By og Havn, Rikke Faaborg Jarmer.

»Derfor har vi iværksat en revision af den nuværende havnestrategi med fokus på den kommercielle og rekreative brug af havnen, så reglerne favner både den motoriserede og den ikke-motoriserede bruger af havnen,« siger Rikke Faaborg Jarmer.

De nye regler for sikkerheden i Københavns Havn forventes færdige til efteråret.

I takt med, at havnen er blevet mere attraktiv, er der dog samtidig opstået en stigende interesse blandt private for at få sin egen lille bid af havnen, mener Magnus Maarbjerg, der med sine øer vil give alle mulighed for at indtage vandet.

»Havnen bliver mere og mere indskrænket, hvilket er paradoksalt i forhold til, at Københavns kommune samtidig forsøger at gøre havnen mere offentlig. Der kommer hele tiden en ny boligbebyggelse, som snupper en del af havnefronten, stjæler udsigt og de mange nedgange til vandet,« siger Magnus Maarbjerg.

Så alle vil have en bid af havnen, og samtidig vil vi alle have lov til at bruge den frit.