Tivolis nye jubilæumsforlystelse er flot og munter, men ikke mere end det

Berlingske har testkørt Tivolis nye satsning, Tik Tak. Forlystelsen er smukt designet, men en hæsblæsende oplevelse er den ikke. Og det behøver den heller ikke at være.

  Foto: Christoffer Anias Sandager Fold sammen
Læs mere

På vej ned ad Tivolis majestætiske allé kimer Rådhusklokkerne i baggrunden. Det lyder nærmest som et varsel. Langsomt, med rystende ben og dirrende stemmer, bevæger vi os ned mod »Det Muntre Hjørne« af Tivoli, hvor den nye forlystelse afløser Snurretoppen, der efter 29 år går på velfortjent pension. Hjørnet, altså det muntre, lever i allerbogstaveligste forstand op til sit navn. Tik Tak er ingen undtagelse.

Vi kender turen ned til Tik Tak. Pressen var nemlig indbudt til testprøvning allerede i torsdags, men her måtte Tivoli udskyde prøvekørslen grundet en manglende sikkerhedsgodkendelse. Det hjalp ikke på den nervøsitet, vi så småt havde opbygget. Men i dag er dagen, hvor det hele spiller, som det skal.

Tik Tak har kostet Tivoli 30 millioner kroner og er en ny forlystelse i anledning af forlystelsesparkens 175-års fødselsdag. Tivoli siger selv, at forlystelsen fungerer som en tidsmaskine, der tager passagererne med på en rejse i tid og rum. Forlystelsen er flot at betragte og bestemt garant for lidt kilden i maven. Men hvis du forestiller dig, at sådan en tidsrejse er en vanvittigt vild oplevelse, så kan du godt blive en smule skuffet.

Tving dig til ekstra kilden i maven

Da Berlingske har sat sig til rette i en af de 20 gondoler, og de utroligt stramme sikkerhedsbøjler er blevet låst, begynder Tik Tak at dreje rundt. Forlystelsen accelererer forholdsvist langsomt, men når den efter et par håndfulde sekunder tager fart, begynder gondolerne så smukt at cirkulere rundt om sig selv. Det kilder i maven, men gondolens momentum stopper ret hurtigt og drejer ikke længere vertikalt rundt om sig selv. Hvilket faktisk er en smule ærgerligt, for det er her, den helt store fornøjelse ligger.

Et lille fif er dog, at man med sin egen kraft og kropsvægt kan tvinge gondolen til at svinge hele vejen rundt om sig selv. Hav dog den angstprovokerende fornemmelse af gulvets pludselige nærhed in mente, når dit hovede flere gange i træk bevæger sig lige henover det.

Til trods for at forlystelsens gondoler slynges rundt med noget nær 4G-kraft, med både vertikale og horisontale omdrejninger, der på sin vis også skaber en fornemmelse af, at indvoldene bevæger sig rundt inde i kroppen, så virker forlystelsen bestemt tiltænkt både børn og voksne. Da turen er slut, har en sværm af mennesker i alle aldre da også samlet sig foran forlystelsen med klappende hænder og længselsfulde øjne.

Hvis man er til vilde forlystelser, vil man nok ikke råbe på en ekstratur i Tik Tak. Man vil snarere skynde sig hen til Dæmonen. Tik Taks placering i »Det Muntre Hjørne« virker ikke som en tilfældighed, for ja, Tik Tak er flot, og den er munter, men heller ikke meget mere end det. Og det behøver en forlystelse i Tivoli sådan set heller ikke at være. Tivoli er for alle. Uanset forlystelsestemperament.