Kongelig kærlighed og veteranbusser: 10 ting du kan lave til Kulturnatten

Igen i år bugner Københavns gader af kultur, historie og spas, når efterårsferien er på trapperne, og diverse museer og institutioner byder indenfor til Kulturnatten.

Foto: Thomas Lekfeldt

Flower power og dansktop

I år er det 50-året for to så forskellige fænomener som Dansktoppen og Ungdomsoprøret. Derfor er der på Kulturnatten lagt op til lidt af en fest på Arbejdermuseet, hvor Stig Møller Trio hylder Steppeulvene. Der vil også være basis for at danse til nogle af de første dansktophit, se psykedelisk lysshow og modeshow. Suppekøkken der er naturligvis også, hvis sulten skulle melde sig.

Hvad: Peace, love og dansktop
Hvor: Arbejdermuseet, Rømersgade 22
Hvornår: Kl. 18-00

Foto: John Stæhr.

København set fra en gammel bus

Der er også mulighed for at dvæle ved fortiden, hvis man stiger på en af de hedengangne busser, som i anledning af Kulturnatten har forladt Sporvognsmuseet Skjoldenæsholm for at køre rundt i byen. Skulle man have lyst til at stige ombord, hedder ruten Nørreport, Rådhuspladsen, København H, Det Kongelige Bibliotek, Kongens Nytorv, Bredgade og Østerport, inden bussen igen vender snuden mod Nørreport. Busserne er fra 1952 til 1993, men har altså stadig nogle kilometer i sig.

Hvad: Veteranbus rundt i byen
Hvor: Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, Nørre Voldgade 23
Hvornår: Kl. 18-00

Foto: PR.

Mød Emil fra Lønneberg

Folketeatret er netop nu i gang med forberedelserne til årets store familieforestilling »Emil fra Lønneberg«. Mon ikke det vil vække begejstring at møde Michael Lundbye Slebsager, skuespilleren bag den svenske lømmel, som de fleste nok har et blødt hjerte for? Der er også mulighed for at komme bag kulisserne og se kostumerne et stykke tid før, de finder vej til scenen. Hver rundvisning tager 45 minutter og starter hvert 15. minut.

Hvad: Emil fra Lønneberg Tour
Hvor: Folketeatret, Nørregade 39
Hvornår: Kl. 18-22

Fandenivoldsk familieunderholdning

Statens Museum for Kunst lægger ikke fingrene imellem, når kunstinstitutionen inviterer indenfor til højtlæsning af Kim Fupz Aakesons nye historie, »Men størst af alt«. Den populære børneforfatter har taget udgangspunkt i seks af museets værker, herunder Cornelis Cornelisz van Haarlems »Titanernes Fald« fra 1500-tallet. Med afsæt i det har Kim Fupz Aakeson skrevet en fortælling om Fanden og hans oldemor, der sammen opfinder følelser som ensomhed og vrede for at genere menneskene på Jorden mest muligt. De bliver dog reddet af Gud på målstregen.

Hvad: Fortællinger og kunst for hele familien
Hvor: SMK, Sølvgade 48-50
Hvornår: Kl. 18-00

Foto: Kaare Smith.

Bag de lukkede døre i ordenen

Der er noget hemmelighedsfuldt over Den Danske Frimurerorden – dog ikke mere hemmeligt, end at ordenen inviterer indenfor i de smukke bygninger på Østerbro, når det går løs på Kulturnatten. Selv understreger de, at »ordenen ikke en hemmelig organisation, men en organisation med hemmeligheder«, så forvent ikke at få alt at vide.
Til gengæld kan man blive klogere på historien bag ordenen, værdigrundlaget for logearbejdet og det sociale virke. Ritualerne forbliver hemmelige, fastslår folkene bag.

Hvad: Den Danske Frimurerorden
Hvor: Blegdamsvej 23, 2100 København Ø
Hvornår: Kl. 18-23

Kongelige forberedelser

Forestil dig, at du befinder dig i køkkenet under Christiansborg Slot i 1937. Det syder og bobler fra gryderne, og forberedelserne til Christian Xs 25 års regeringsjubilæum er i fuld gang. Det er netop den begivenhed, som er rekonstrueret under Kulturnatten, hvor dørene åbnes for alle, der har en interesse i den royale historie, eller som ganske enkelt er nysgerrige efter at opleve stemningen. Til de sultne (og kolde) vil der være mulighed for at købe varme drikke og kongelige kager.

Hvad: Det Kongelige Festkøkken
Hvor: Ridebanen 27, 1218 København K
Hvornår: Kl. 18-00

Foto: Mads Claus Rasmussen.

Børnehygge og Anders Lund Madsen på Blox

Hvad er Blox, og hvad kan københavnerne bruge den nye, store bygning til? Det kan du finde ud af på Kulturnatten, hvor Blox og Realdania åbner dørene og byder indenfor til en aften med masser af aktiviteter. Børnene kan blandt andet lege på den store legeplads foran bygningen, tegne løs med kridt på pladsen og få ballondyr i metervis. Anders Lund Madsen gæster også bygningen og fortæller om fællesskab. Senere er der gratis smagsprøver og græskarsuppe til tonerne af Out of Line Brass Band.

Hvad: Livemusik. Leg og levende byrum
Hvor:  Realdania/Blox, Bryghuspladsen 1, København K
Hvornår:  Kl. 18-23

Foto: Thomas Lekfeldt.

Kongelige kærlighedshistorier og slotsvandring

At bevæge sig rundt på et slot, når mørket falder på, kan være en lidt uhyggeligt oplevelse, men det behøver det ikke at være. På Kulturnatten kan du, udstyret med en lommelygte, snige dig rundt på Rosenborg Slot, som denne ene aften inviterer alle til at gå på opdagelse i de mørke sale og gange. Undervejs vil du møde forskellige personer, der kan fortælle om slottets mange historier og kongelige kærlighedsepisoder gennem tiden – både dem som endte lykkeligt og ulykkeligt.

Dengang kunne kærlighed nemlig også være en kompliceret størrelse og tilsat politik, aldersforskelle, stribevis af børnefødsler og hoffets mange fristelser, har det kongelige kærlighedsliv været alt andet end kedeligt.

Begrænset adgang, så gratis billetter skal hentes på forhånd.

Hvad: Gå på opdagelse på Rosenborg Slot i mørke
Hvor: Rosenborg Slot, Øster Voldgade 4 A, København K
Hvornår: Kl. 18-00

Skibshygge på Knippelsbro

I Kulturtårnet på Knippelsbro er der lagt op til masser af skibshygge med skipperlabskovs og fadøl på menuen, koncerter hver time og 400 års brohistorier fortalt løbende over hele aftenen. Det første band, Christianias mandekor, går på kl. 19, og derefter kan du glæde dig til jazzkoncerter hver time. For de mindste er der ansigtsmaling og varm kakao i tårnets etager, der i dagens anledning er forvandlet til skipperstuer med havneudsigt og masser af kulørte lamper.

Hvad: Havnens lyslevende brotårn
Hvor: Kulturtårnet på Knippelsbro, Knippelsbro 2, København K
Hvornår: Kl. 18-00

Kom med bag murene i fængslet

De færreste går frivilligt i fængsel, men derfor kan man jo godt være nysgerrig på det københavnske fængselsvæsen, og den nysgerrighed kan man få stillet på Fængselsmuseet på Kulturnatten. Her bliver der stillet skarpt på historien om det københavnske fængselsvæsen fra 1662 til i dag. Derudover er der mulighed for at gå på opdagelse i de mange udstillinger, der blandt viser, hvordan livet foregår i et fængsel, og hvordan cellerne har været indrettet gennem tiden. Se blandt andet barnemorderen Dagmar Overbys celle – hun var kvinden, der er kendt for at være danmarkshistoriens største seriemorder. Ikke færre end otte børnemord havde hun på samvittigheden. Museet ligger tæt på Vestre Fængsels tykke ringmur, og dermed er det også muligt at se store dele af fængslet fra museet.

Hvad: Et kig ind i en lukket verden - fængselshistorie
Hvor: Københavns Fængslers Museum, Vestre Kirkegårds Allé 1A, København SV
Hvornår: Kl. 18-23