Ung James Brown som kvinde

Janelle Monáe performede topprofessionelt og publikum elskede hende på Roskilde. Hun gav bare ikke noget af sig selv.

Hun troede det skulle være musicals, men så blev Janelle Monáe heldigvis klogere. Og den urbane musik en lysende stjerne rigere. Den klejne amerikaner med den store stemme landede midt på Roskildes fine Cosmopol scene med et gigantisk orkester og et look holdt helt i sort/hvidt.

Til at begynde med var det,som at blive skudt tilbage til tresserne med seperat entré fra først kerneinstrumenterne, så hornsektionen, dernæst korsangerinderne inden tre kutteklædte personer indtog scenen til opskruede rundgange. Pludselig smed den ene kutten og så stod hun dér, midt på scenen som en miniature udgave af James Brown.

For promte så promte at sætte gang i en soul og funk så klassisk, at det var umuligt at stå stille. Teltet var ikke helt fyldt, alligevel kogte det som stod vi i lag. Ingen blandt de godt 5.000 publikummer havde lyst til at finde vejen hjem til virkeligheden. Den sidste Roskilde-dag skulle udnyttes.

Og det blev den i selskab med Janelle Monáe, der selv tydeligvis var overrasket over den imponerende respons fra de solskoldede nordboere. Hun dansede, moonwalkede og diskede op med sit mix af moderne pop og gamle dage. Sidste års glimrende debutskive ”The ArchAndroid” blev luftet i selskab med covers fra bl.a. Jackson 5. Pakket ind i et stilstudie i topprofessionel, amerikansk performance. Hvorfor det lå nært at tænke på, at lærepengene fra fortiden i Off Broadway-shows pludselig var givet endog rigtig godt ud.

Janelle Monáe har et enormt potentiale, det kan ingen være i tvivl om. Men på Roskilde fik hun rigtig meget foræret af det feststemte publikum. Langtfra alle hendes tracks havde det helt store format, og hendes sceneoptræden virkede til tider lidt for indstuderet og stiv. Det var ikke til at blive rigtig klog på, hvem hun egentlig var i al staffagen og klichéerne - selv om de virkede efter hensigten, bestemt.

Hvad: Janelle Monáe
Hvor
: Roskilde Festival, Cosmopol
Hvornår: Søndag 3. juli 2011

Læs også:
Alle koncertanmeldelser fra årets Roskilde Festival
Se alle billedserier fra årets Roskilde Festival
Her er festivalens små højdepunkter