Christian IV skal op at stå i København

En fem meter høj statue af Christian IV skal efter ny plan placeres på Nikolaj Plads i København.

Den nye skulptur af Christian IV skal være fem meter høj, med den gamle bygherre stående på Rundetårn, flankeret af tårne fra Børsen og Rosenborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af Københavns store bygherrer, kong Christian IV skal nu for første gang op at stå i centrum af kongerigets hovedstad. En fem meter høj - og noget utraditionel - statue af monarken skal ifølge en ny plan placeres på Nikolaj Plads. Lige bag ved Nikolaj Kirkes tårn, som kongen selv lod opføre.

Selve statuen, der er skabt af den færøske billedhugger Hans Pauli Olsen, forestiller kongen, afbilledet i bronze, som står på toppen af et omvendt Rundetårn, udført i granit. På hver side af Rundetårn hænger to omvendte tårne fra Rosenborg og Børsen.

Embedsmændene i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning vurderer efter en grundig granskning, at netop denne statue vil harmonere bedst med omgivelserne i det intime, urbane miljø ved Nikolaj Plads.

Samtidig advarer embedsmændene mod en alternativ placering ved rampen til Børsen med Christianborg i baggrunden. De er nemlig i tvivl om kunstværkets harmoniske indpasning i det eksisterende byrum.

Berlingske Tidendes kunst- og arkitekturanmelder, Torben Weirup, har tidligere skrevet følgende om en placering på Nikolaj Plads:

"Her finder man en legeplads og et par skulpturer, der hverken gør fra eller til; små og uskyldige er de i forhold til pladsens altdominerende murstensorgie af en kirke. Det kunne faktisk godt være, at skulpturen kunne klare balancen mellem kirken og de omkringliggende, fine beboelsesejendomme. Nikolaj Plads kunne også trænge til en kærlig hånd ved samme lejlighed."

Politikerne i teknik- og miljøudvalget vil på et møde på mandag afsløre deres ståsted i forhold til statuens ditto.