Sprød samtidskunst eller nye talenter: Hvilket er Byens Bedste Galleri?

Byens Bedste 2021 er i luften. For 20. gang kårer vi det bedste, København har at byde på: 15 kategorier, der rummer byens oplevelser, og 75 nominerede.

 
København er tilbage og det samme er Byens Bedste. De nominerede er klar og du kan stemme i 15 kategorier nu. Video: August Bang. Grafik: Kristian Stauning Jensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så mange ferniseringer, så lidt tid. Galleri-aficionados cykler byen rundt fra fernisering til fernisering for at opsnappe alt det nyopslåede på en god fredag. Følg med i hælene, hvis du er interesseret i at købe kunst eller vide, hvor byens galleripuls dunker anno 2021! For de har det med at flytte på sig, gallerierne, og lige nu boomer galleriscenen med alt fra kendte, etablerede gallerister til yngre pionerer. Hvem fortjener at løbe med sejren som byens bedste?

Afstemningen er slut. Vinderne bliver afsløret 26. august.

Læs mere om alle fem nominerede:

Format Artspace

Fredagsåbning hos Format Artspace. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Riber.

Alle kan være med prismæssigt i det uhøjtidelige lille toetagers galleri Format Artspace i Nansensgade, hvor Anne Riber har sat sit skrivebord lige inden for døren for at kunne give alle, der dukker op, en hjertelig velkomst. Ambitionen er, at man skal kunne få papirværker af høj kunstnerisk kvalitet, som ikke koster spidsen af en jetjager. Med hendes sikre blik for både yngre og mere etablerede kunstnere har hun godt 60 kunstneres værker i kommission. Det gælder kunstnere som Gudrun Hasle, Søren Behncke, Rose Eken, Mie Mørkeberg, Julie Nord, Morten Schelde og Birgitte Vad.

Format Artspace
Nansensgade 35, 1366 København K.

Alice Folker Gallery

Frederik Næblerød er en af de unge nye kunstnere, der udstiller i Alice Folker Gallery. Fold sammen
Læs mere

Oppe under taget i en tidligere atelierlejlighed huserer den tidligere advokat Alice Folker, der smed sin Karnov i skraldespanden i 2017 for at få fingrene i ung og sprød samtidskunst. Hun har et godt øje for de helt unge talenter, som hun blandt andet rekrutterer fra de danske kunstakademier. For eksempel Frederik Næblerød, som hun nappede, inden han var dimitteret, og Marie Rud Rosenzweig, der stadig går på Det Fynske Kunstakademi. Seneste scoop er danske naturinteresserede Tue Greenfort, der arbejder fra Berlin og tidligere har plantet en hel mark indenfor i Den Frie Udstillingsbygning.

Alice Folker Gallery
Store Strandstræde 19, 5 tv., 1255 København K.

Marie Kirkegaard Gallery

Mette Vangsgaard: »Frygtløs (i en drøm)«, 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Kirkegaard Gallery.

Marie Kirkegaard er lidt af en materialefetichist, der i sit galleri har sammensat et hold af kunstnere, der arbejder med mixed media i både maleri, skulptur, collager og installationer. Hun har et ambitiøs blik for visionære navne, der altid gør det interessant at holde øje med, hvad der er under opsejling i hendes tre små lokaler i Holbergsgade – for eksempel Mette Vangsgaard, hvis udstilling i januar 2021 fandt vej til Wall Street Internationals kunstspalter.

Marie Kirkegaard Gallery
Holbergsgade 17C, 1057 København K.

Bianca D’Alessandro & Christian Andersen

Zoe Barcza: »Big Boy Pants« fra en udstilling i Bianca D’Allessandros galleri i 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Søndergaard.

To af byens mest toneangivende og internationalt orienterede gallerister, Bianca D’Alessandro og Christian Andersen, der danner par privat, skiftes for tiden til at have månedlige udstillinger i Frederiksholms Kanal.

De er lige nu to gode bud på byens bedste gallerister, som vi tillader os at hylde under ét.

Begge gallerister tager hellere på messer i Shanghai og Los Angeles end til de københavnske, hvilket afspejler de kunstnere, de repræsenterer – og giver os et interessant og velkurateret blik ud i verden.

Bianca D’Alessandro og Christian Andersen
Frederiksholms Kanal 28A, 1220 København K.

Brigade

Andrea Villalón: »The Shelter of Meaning«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brigade.

I et af byens helt nye gallerier har Kristoffer Saxild i samarbejde med Michael Bang Kristoffersen forvandlet den lumre Hawaii Bio-pornobiograf til et toptjekket udstillingssted, hvor der til at begynde med er internationale kunstnere på programmet – og en café og kunstbogsafdeling i stueetagen. Her har man lyst til at stikke snuden forbi til en fredagsfernisering med en stærk fornemmelse af, at de har godt greb om samtidskunsten. Jeg glæder til mig til feministiske italienske 90-årige Bianca Menna, der lige har lavet en installation for Dior og til oktober kommer til Brigade for at performe og udstille collager.

Brigade
Vesterbrogade 75, 1620 København V.

Herunder kan du klikke dig rundt i kategorierne, og afgive din stemme.