Opgør med »koloniale magtstrukturer« og »patriarkatet« er også gået ombord i arkitekturen

Byens Bedste – Podcast: Copenhagen Architecture Festival løber af stablen i denne uge, og fælles for alle de over 100 arrangementer er et blik for »Omsorgens landskaber«.

Under Copenhagen Architecture Festival kan man blandt andet opleve paneldebatten »Infrastructures of Longevity« om, hvordan man kan designe og bygge miljømæssigt og socialt ansvarligt. Panelet består af Joseph Grima, arkitekt, kritiker, kurator og redaktør, Alice Haugh, arkitekt, foredragsholder, strategisk designchef hos Space & Matter, Svend Hvass, arkitekt og forsker i japansk arkitektonisk tradition, Balder Johansen, daglig leder i byggefirmaet LOGIK & CO. samt Frederik Noltenius Busck, medstifter og direktør for CPH Village. Debatten modereres af Christine Bjerke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christine Bjerke
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Midt i COVID-19, #Metoo, Black Lives Matter, biodiversitetskrise, dramatiske klimaændringer og økonomisk pres på velfærdsstaten, synes spørgsmål om pleje, empati og bæredygtighed at være presserende.«

Således indledes en beskrivende tekst om årets Copenhagen Architecture Festival på festivalens hjemmeside. Festivalen løber over ti dage og udgøres af over 100 arrangementer i København. Beskrivelsen fortsætter:

»Samtidig udgør arkitekturen og byplanlægningen paradoksalt nok en af de største CO2-syndere, som historisk har understøttet og vedligeholdt patriarkalske, klassemæssige og koloniale magtstrukturer, og som har givet store økonomiske afkast.«

Copenhagen Architecture Festival er en platform for arkitekturarrangementer. Den blev grundlagt i 2014 og tilbyder en lang række debatter, filmvisninger, foredrag, guidede ture og meget mere.

Der er bæredygtighed og opgør med magtstrukturer at spore i festivalens program for i år, hvor hovedtemaet for festivalen er »Omsorgens landskaber«. Men er politiske budskaber i arkitekturen et nyt fænomen?

Berlingskes arkitekturredaktør, Holger Dahl, gæster Byens Bedste og deler ud af sin viden om at være magthavernes tjenere, om selvstændig arkitektur i modernismens tid og om kystbanesocialister og salonkommunister.

Og så guider Holder Dahl til, hvilke arrangementer under Copenhagen Architecture Festival der interesserer ham særligt.

Følg Byens Bedste på mobil

AOKs boblere

»Christiania 50 år«

Kunsthal Charlottenborg markerer fristaden Christianias 50-års fødselsdag. Udstillingen viser både plakater, der hylder slumstormerne, og andre, der opfordrer til »Lov og orden« på Christiania. Den er allerede åbnet og kan som sagt opleves på Kunsthal Charlottenborg frem til 14. november.

»Ib Spang Olsen 100 år«

I Nivaagaards Malerisamling har du netop nu mulighed for at stifte bekendtskab med Ib Spang Olsens tegninger og illustrationer, som han skabte over syv årtier. Udstilling er opsat, i anledning af at den legendariske tegner og illustrator ville være fyldt 100 i år. Den kan opleves frem til 9. januar 2022.

»Et liv med LEGO. En slægtshistorie«

Jens Andersen har skrevet en »alt andet end klodset beretning« om den ikoniske virksomhed LEGO og Kirk Kristiansen-familien, som anmelder Peter Nedergaard takserede til fem stjerner. Bogen er udkommet.