Nominerede: Byens Bedste Smørrebrød

Byens Bedste 2022 er i luften. For 21. gang finder Berlingske det bedste, København byder sig til med lige nu. Der er 15 kategorier, der rummer byens oplevelser, og 75 nominerede. Giv din stemme nu.

 
Hvem skal løbe med priserne til Byens Bedste 2022? Video: August Bang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den københavnske frokostscene oplever i disse år sin helt store renæssance. Men hvad er byens bedste smørrebrød? Er det den traditionelle sildemad, eller er det hummertatar serveret på ristet rugbrød med et friteret æg på toppen?

Læs om alle de nominerede herunder. I bunden af artiklen kan du også stemme i de 14 andre kategorier.

Selma

Tre slags sild på Selma. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Med det lyse lokale med blomstrede tapeter og stole i forskellige farver ligner Selma mere en hipsterølbar på Vesterbro end en klassisk frokosthule. Der findes såmænd også dem, som mener, at der kan rejses tvivl om, hvorvidt  maden her på stedet overhovedet kan kaldes smørrebrød.

Der er da heller ikke nogen tvivl om, at Selma er byens mest avantgardistiske og mindst traditionelle smørrebrødsrestaurant. I sensommeren serveres rødspættefileten således med majs og kantareller. Mens de glaserede svinekæber rulles i kåldolmere og serveres på rugbrød med varm sauce lavet på kyllingefond og blommer med masser af revne trøfler på toppen.

Selma
Rømersgade 20, København K

Lumskebugten

Søkogte rejer og kogt æg på Restaurant Lumskebugten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Den gamle sømandsknejpe Lumskebugten for enden af Esplanaden ved Nordre Toldbod er en institution i den københavnske restaurationsverden. I dag bliver den drevet af legenden Erwin Lauterbach, som er gået all in på smørrebrødet, hvilket klæder de stemningsfulde lokaler.

Lauterbach har på fornuftig vis ansat kokken Lisa Ballisager som smørrebrødsgeneral, og hun får i den grad stykkerne til at spille. Der surfes behændigt mellem det klassiske og det innovative. For eksempel fileteres den røgede sild til klassikeren Sol over Gudhjem og steges sprød på panden, før den toppes med blandt andet persillemayo, radiser, rødløg og sprøde kartoffelchips.

Lumskebugten
Esplanaden 21, København K

Boulevarden

Kartoffelmad på Boulevarden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Den tidligere Boulevarden Bodega på Amager er kommet gennem gentrificeringen på en glimrende måde. Stemningen er intakt med på den ene side moderne cafépendler i loftet, på den anden side dybe lædersofaer og vægmalerier, der er ferniseret gulbrune af cigaretrøg, whisky og schellak.

Man kan dårligt sige, at smørrebrødssedlen med omkring ti numre er lang, til gengæld er kvaliteten i top, og prisen tæt på at være det halve af den, man ser på den bedste frokoststeder i København K. Således kandiderer Boulevardens kartoffelmad med koriandermayo, frisésalat, syltede rødløg og karsestøv til at være byens bedste af slagsen.

Boulevarden
Amager Boulevard 129, København S

Palægade

Stilen er klassisk funderet, men ikke uden små innovative twists og detaljer på Restaurant Palægade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Efter en af nyere tids mest beskrevne brande, som endte i en konkurs for Restaurant Palægade, fordi forsikringsselskabet ikke ville dække tabet, genopstod det populære spisested af asken i fjor. Bemandingen på det nye Palægade er en anden, men frokostkortet er stadig domineret af smørrebrød af højeste kvalitet.

Stilen er klassisk funderet, men ikke uden små innovative twist og detaljer. For eksempel serveres en fersk norsk sild let flammegrillet med en sommerlig topping af æggecreme, nye grønne ærter, agurk, syltede løgringe og urter. Mens stjerneskuddet optræder i en opdateret luksusversion, hvor den dampede rødspætte er blevet opgraderet til pighvar toppet med ægte kaviar af baerii-typen i stedet for den indfarvede stenbiderrogn, som man traditionelt bruger.

Restaurant Palægade
Palægade 8, København K.

Møntergade

Hummertatar på Restaurant Møntergade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Soren Bidstrup.

Også Restaurant Møntergade er genopstået efter Restaurant Palægades brand i 2020. De tidligere ledere og medejere Simon Olesen, Rasmus Amdi Larsen og Karina Pedersen gik solo efter branden og overtog således den nu hedengangne restaurant Restaurationens lokaler i Møntergade.

Konceptet er nogenlunde det samme som i Palægade. Mens man om aftenen serverer et vinvenligt dansk-fransk køkken, er frokosten helliget det gode smørrebrød. Grundtonen er klassisk, men stykkerne er oftest udstyret med spændende innovative detaljer, som gør frokostbesøget til en oplevelse. For eksempel er den saftige stegte sild toppet med ikke bare sennep og bløde løg, men også frække fedtegrever. Eller hvad med et stykke smørristet rugbrød med hummertatar toppet med et friteret æg og løgmayo?

Restaurant Møntergade
Møntergade 19, København K.