Klassisk sværvægter eller den nye dreng i klassen: Hvilket er Byens Bedste Museum?

Byens Bedste 2021 er i luften. For 20. gang kårer vi det bedste, København har at byde på: 15 kategorier, der rummer byens oplevelser, og 75 nominerede.

 
København er tilbage og det samme er Byens Bedste. De nominerede er klar og du kan stemme i 15 kategorier nu. Video: August Bang. Grafik: Kristian Stauning Jensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De ligger i nogle af storbyens smukkeste bygninger med storslåede sale, der ved deres blotte fremtonen får kunstelskeres hjerter til at slå et ekstra slag, når de nærmer sig. Der skal vid, snilde og flair til for at ramme tidsånden, til at få dem til at leve og til at suge andre end turister og kustoder til sig. Men hvilket er byens bedste – netop nu?

Afstemningen er slut. Vinderne bliver afsløret 26. august.

Læs mere om alle fem nominerede:

Kunsthal Charlottenborg

»ME AS HAPPENING« af Miriam Cahn, Kunsthal Charlottenborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Stjernholm.

På Kunsthal Charlottenborg har de et godt greb om tidsånden og tilbyder nye bekendtskaber med markante internationale kunstnere, som de fleste af os knap nok anede eksisterede, før de dukkede op i palæet på Kongens Nytorv. Senest schweiziske Miriam Cahn og franske Laure Prouvosts kropslige oliemalerier, tegninger og videoinstallationer. Det var også her, der hertillands blev sat en tyk streg under danske Jesper Justs talent, mens de forbipasserende på Times Square i New York for længst havde lært hans videoværker at kende.

Kunsthal Charlottenborg
Kongens Nytorv 1, 1050 København K.

Statens Museum for Kunst

Statens Museum for Kunst har skiftende særudstillinger, men du bør også tage et kig på den permanente udstillinger, hvor du vil blive fængslet af et værk eller to. Fold sammen
Læs mere
Foto: Statens Museum for Kunst.

Med de covid-relaterede rejserestriktioner er en tur på Statens Museum for Kunst et af de steder, du kan komme tættest på en følelse af at være havnet i en stor klassisk metropol. Alene turen op ad trappen til svingdøren giver et godt sus i skørterne. Inden døre er der indtryk til enhver smag: Hypet performance- og videokunst,  musik, talks, billedkunstskoler for børn, sprogskoler for udlændinge og tilbagelænede fredagsbararrangementer. Moderne og klassiske kunstudstillinger og et hus at gå på strandhugst i for at finde lige præcis dit yndlingsværk på en af de mange etager.

Statens Museum For Kunst
Sølvgade 48-50, 1307 København K.

Overgaden

I 2017 var soloudstillingen på Overgaden kunstneren Sofie Duponts udstilling »This will also change«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Sune Berg..

Siden den christianshavnske kunsthals begyndelse i 1986 har mange af landets kunstnere haft deres første vigtige soloudstilling netop her: Kirsten Justesen, Olafur Eliasson, John Kørner, Elmgreen & Dragset blandt andre. Her udstiller kunstnere altid baseret på open call-princippet, hvilket betyder, at kunstnerne sender ansøgninger ind, som Overgaden plukker fra, hvorefter kunsthallen tilbyder en eksperimenterende soloudstilling med nyproducerede værker – en på flere planer demokratisk kunsthal med gratis entré, der giver et praj om, hvem vi skal holde øje med.

Overgaden
Overgaden Neden Vandet 17, 1414 København K.

Gammel Strand

Geta Brătescus værker kunne i foråret opleves på udstillingen »Freedom of forms« på Gl. Strand. På billedet ses kunstneren som Lady Oliver i sine rejseklæder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kunstforeningen Gl. Strand. Mihai Bratescus..

På Kunstforeningen Gl. Strand har de gjort det til deres fornemmeste opgave at vise nogle af det 20. århundredes mest markante kvindelige kunstnere i stort opslåede solo- eller gruppeudstillinger for at give dem deres velfortjente plads i kunsthistorien på niveau med deres mandlige kollegaer. En på alle måder smuk og vigtig gestus, navnlig efter, at det i 2019 kom frem, at kun to procent af det samlede auktionssalg af kunst på globalt plan gennem det sidste årti har været af kvindelige kunstnere.

Kunstforeningen Gl. Strand
Gl. Strand 48, 1202 København K.

Copenhagen Contemporary

Lilibeth Cuenca Rasmussen: »I am not what you see«. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Stjernholm.

Med sine 7.000 kvadratmeter til rådighed har Copenhagen Contemporary mulighed for at slå værker, der kræver plads, stort op, og gjort det til deres speciale at vise samtidskunst versioneret i totalinstallationer, performancekunst og monumentale videoværker. Blandt højdepunkterne har været SUPERFLEXs »One Two Three Swing!« fra 2018 med de kollektive gynger, som også fik sat skub i den demilitariserede zone mellem Nord- og Sydkorea. I år gjaldt det »Sun and Sea«, der er et af de seneste års største kunstneriske tilløbsstykker.

Copenhagen Contemporary
Refshalevej 182, 1432 København K.

Herunder kan du klikke dig rundt i kategorierne, og afgive din stemme.