Jo Hedegaard fra »Oprør på Akademiet«: »Jeg kan ikke acceptere en bevægelse, som mener, den er hævet over kritik«

Byens Bedste – podcast: Dokumentaren »Oprør på Akademiet« sætter på ny skub i den offentlige samtale om Det Kongelige Danske Kunstakademi. En samtale, der er præget af særdeles mange holdninger og fordømmelse, men knap så meget af offentlig tilgængelig viden.

Jo Hedegaard er blandt andet uddannet ved The Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam. Han er en af de kunstnere, der har oplevet, at blive kaldt racistisk. Det skete efter at have lavet et værk med teksten »Art is for the Artists Foreigners Out«. Han er en af de kunstnere, der optræder i dokumentaren »Oprør på Akademiet«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gert Jan van Rooij/ DR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg håber, den frie kunst er truet,« siger kunstner Dina El Kaisy Friemuth grinende i programmet »Oprør på Akademiet«.

Siden aktionen, hvor en gruppe anonyme kunstnere i november 2020 kastede en buste af Frederik V i Københavns havn, har journalister og kritikere forsøgt at få hul igennem til studerende på Det Kongelige Kunstakademi.

Dette er lettere sagt en gjort. Det Kongelige Danske Kunstakademi synes hermetisk lukket for pressen, og der er mere holdning end viden om akademiet i den offentlige samtale.

Nu er det imidlertid lykkes dokumentaristen Anna Martensen at få nogle kunstnere i tale. I sin dokumentarserie på DR2 følger hun en række kunstnere med tilknytning til akademiet og det kunstneriske miljø.

Undervejs står det lysende klart, at revolutionære, antiracistiske, antikolonialistiske tanker har sat sig i de studerende på Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Dokumentaristen selv bliver flere gange i tvivl om, hvorvidt projektet kan lade sig gøre i al sin hvidhed.

Jo Hedegaard er en af de kunstnere, der optræder i »Oprør på akademiet«, og i denne uges »Byens Bedste« sættes han i stævne sammen med Berlingskes anmelder og arkitekturredaktør, Holger Dahl.

De to forsøger at bevæge sig rundt om hele dokumentaren. Om den frie kunst – og hvem den er fri for – og ikke mindst om mediernes rolle og ansvar i den skyttegravskrig mellem revolutionære og reaktionære, Akademiet efterhånden er blevet arena for.

Programmets vært er Aminata Amanda Corr – det er produceret af Josefine Maria Hansen.

Følg Byens Bedste på mobil

AOK anbefaler

Squid Game

Det særlige ved »Squid Game« er seriens psykologisk detaljerede optakt til den alle mod alle-turnering, hvor vinderen kan vinde en kvart milliard kroner, mens de øvrige deltagere kan miste livet. Berlingskes anmelder Kristian Lindberg gav hele fem stjerner.

Vi elsker 90erne – Oktoberfest

15. og 16. oktober er der Oktoberfest i Forum i København. Programmet byder både på DJ Sash, Johnny Reimar og Vengaboys – tilsat en syndflod af mad, øl og tyrolerkostumer.

»Verden er i dig« – Kunsthal Charlottenborg

Kunsthal Charlottenborg åbner i efterårsferien udstillingen »Verden er i dig« i samarbejde med medicinsk museion. Her kan voksne og børn være med til, at udforske, hvad lys, bakterier og tyngdekraft gør ved kroppen. Børneomvisninger i »Verden er i dig« på Charlottenborg løber fra 16. til 24. oktober.