Ikke bare Københavns, men »verdens bedste burger« og en tur i de bløde biografsæder: Her er Byens Bedste Søndag

AOK
Byens Bedste
Guide

Københavnerne har stemt, og vinderne af Byens Bedste er fundet. Her en guide til den optimale søndag blandt fem af årets vindere. Det bliver noget med en saftig burger og en biograf med en ganske særlig stemning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et år, hvor byen har ligget i dvale, er der nu fuld gang i København. Det betyder også, at AOKs Byens Bedste er tilbage. I denne uge løftede vi sløret for alle vinderne, og her er din guide til at komme forbi nogle af de restauranter, museer og barer, der løb med en overbevisende sejr.

1

Vild natur nær Rådhuspladsen

Indled dagen med at springe på cyklen eller metroen til en af byens vilde naturperler, Naturpark Amager, som vores læsere har kåret til Byens Bedste oplevelse.

Her er højt til loftet og masser af plads at boltre sig på. I 2015 blev Amager Fælled, Kalvebod Fælled, Kongelunden og Dragør Sydstrand formelt udpeget til Naturpark Amager. Det samlede område svarer i størrelse til tre gange Dyrehaven eller 3.500 hektar.

Er dagsformen til det, kan du også tilbagelægge 27 kilometer ad Amarminoen. Alternativt lufte ungerne eller tømmermændene med udsigt til alt fra fugle til får.

2

En kendt burger

Søndag rimer på burger. Og hvorfor ikke gå all in og teste en yderst omtalt af slagsen?

Corona vendte som bekendt op og ned på meget i København. For eksempel introducerede Noma sin egen burger, og den trak både lange køer og begejstrede anmeldelser. For eksempel skrev Berlingskes mad- og vinanmelder Søren Frank, at »Nomas burger er verdens bedste og alle pengene værd« (150 kroner plus det løse). Han kvitterede med seks stjerner.

Siden har Noma åbnet en regulær burgerrestaurant, Popl, i michelinrestaurantens tidligere lokaler i Strandgade, og burgeren er nu stemt ind på en førsteplads som Byens Bedste Takeaway af Berlingskes læsere.

Her serveres burgeren både med kød, som er økologisk og fra fritgående dansk kvæg, og vegetar.

Læs mere her.

3

Københavnerhistorie i Bedste Arkitektur

Det er blevet tid til at dykke ned i Københavns historie i en ganske særlig bygning. Da det, der dengang hed Bymuseet, rykkede fra Vesterbrogade og genopstod som Københavns Museum i Stormgade 18, fik københavnerne adgang til et stykke arkitektur med en særlig historie.

Bygningen er fra 1894, og det var her, Overformynderiet i sin tid tog vare på formuer for borgere, som man ikke mente selv var i stand til selv at forvalte pengene – enlige mødre og forældreløse børn for eksempel. I dag huser bygningen en permanent udstilling om København plus løbende udstillinger.

Det er dog ikke kun indholdet, som er værd at lægge vejen forbi. Berlingskes arkitekturanmelder, Holger Dahl, nominerede Københavns Museum i kategorien Bedste Arkitektur for den måde, rammerne omkring byens nye museum er blevet restaureret på.

»Arkitekterne har med eminent balancegang holdt fast i den oprindelige bygnings spøjse detaljer og skønvirkeagtige dekorationstrang uden at falde i pastichefælden, og resultatet er både ligefremt og fornemt. Et museum, byen har manglet, og en ny hjørnesten på turisternes obligatoriske dødsrute i vores hovedstad,« skriver han om museet, som vandt i sin kategori.

4

Fokus på kvindelige kunstnere

Vil du fortsætte dagen i det kulturelle spor, er der ikke langt til Kunstforeningen Gl. Strand, der løb med prisen for Bedste Museum, og som ligeledes holder søndagsåbent.

Om stedet skrev Berlingskes kunstanmelder, Birgitte Ellemann Höegh, blandt andet:

»Kunstforeningen Gl. Strand gjort det til deres fornemmeste opgave at vise nogle af det 20. århundredes mest markante kvindelige kunstnere i stort opslåede solo- eller gruppeudstillinger for at give dem deres velfortjente plads i kunsthistorien på niveau med deres mandlige kollegaer. En på alle måder smuk og vigtig gestus, navnlig efter, at det i 2019 kom frem, at kun to procent af det samlede auktionssalg af kunst på globalt plan gennem det sidste årti har været af kvindelige kunstnere.«

Netop nu kan du se udstillinger af blandt andre Anette Harboe Flensburg (billedet) og Astrid Myntekær.

5

Bløde biografstole

Hvad er mere oplagt end at afslutte weekenden med en god film?

Det kunne meget vel ske i Gentofte Kino, som fik flest stemmer i konkurrencen om at være Byens Bedste Filmoplevelse. I nomineringsteksten skrev filmredaktør Sarah Iben Almbjerg:

»En biografoplevelse handler ikke kun om det, du kan se på lærredet. Et godt indrettet rum med en særlig stemning kan starte oplevelsen, allerede inden lyset slukkes. Sådan er det i Gentofte Kino. Danmarks næststørste enkeltsalsbiograf, der bor i et smukt funkisbyggeri, åbnede i 1938, og historien sidder stadig i de gamle filmplakater, det smukke stengulv og de træbeklædte vægge.«

Vi behøver næppe nævne, at både »Ternet Ninja« og »Pagten« er på plakaten.