Tak for kaffe!
Man er heldig at bo i København, hvis man er kaffeelsker. For det vrimler med risterier og moderne kaffetempler, hvor man i dén grad tager bønnerne seriøst.
Alle de nominerede laver både håndbrygget filterkaffe og alle de espressobaserede mælkedrikke, man kan komme i tanke om – altså alt fra cortado til caffe latte – og alle fem serverer kaffe i verdensklasse.
Afstemningen er slut. Følg med når vi afslører vinderne på Berlingske.dk.
Læs mere om de nominerede her. Find de øvrige kategorier nederst i artiklen.

Coffee Collective er vel nærmest guldstandarden og har en stor del af æren for at have bragt ordentlig kaffe til København, hvor det har huseret siden 2007.
Kollektivet rister selv sin kaffe på Frederiksberg, og det er umuligt at købe en dårlig kop i nogen af stedets filialer. Coffee Collective skriver på sine kaffeposer, hvor mange procent mere de betaler kaffefarmene i forhold til markedspriserne.
Dermed får man både i reel og overført betydning god smag i munden, når man besøger Coffee Collective.
Ud over afsindig god kaffe har Coffee Collective også eget bageri, Collective Bakery, hvis bagværk er af høj kvalitet.
Filialer otte steder i København

Der er god grund til, at udenlandske influencere, rejsebloggere og foodies ofte besøger Prolog, når de besøger København.
Der er nemlig styr på både æstetikken og smagen hos Prolog.
Prolog har huseret på Vesterbro med sin kaffe af tårnhøj kvalitet siden 2016 og åbnede i 2023 også en filial på Østerbro. Det var jeg personligt glad for, for som østerbroborger kan der godt være lidt langt mellem den rigtig gode kaffe.
I begge sine filialer er Prolog garant for afsindig god kaffe, som Prolog selv rister i risteriet i Søborg – og sætter man pris på keramik, kan man også glæde sig over de fine kopper, som kaffen kommer i.
Høkerboderne 16, 1712 København V, og Randersgade 45, 2100 København Ø

April Coffee er måske det nærmeste, man kommer en Michelin-oplevelse på en kaffebar. For nylig åbnede April Coffee sin anden københavnske filial i Pilestræde.
Og den nye filial holder samme høje standard for kaffe, omend komforten ikke er helt så høj.
April Coffee træffer en del utraditionelle valg – blandt andet kværner de bønner en dag i forvejen – og de serverer en kop uhørt dyr filterkaffe til 150 kroner, der også løfter et øjenbryn eller to blandt både skeptikere og konkurrenter.
Men den kaffe, man får hos April Coffee, også de lidt mere prisvenlige varianter, er utvivlsomt fra øverste, øverste hylde.

Darcy's Kaffe rister ikke sin egen kaffe sådan som tre af de andre nominerede. Men det kan man jo som gæst for så vidt være ligeglad med, bare kaffen er god.
Det var således hos Darcy's, at jeg fik årets måske bedste kop kaffe: Ville Terea SL28, en colombiansk kaffe, der var ristet af det svenske mikroristeri Swerl.
Og det er symptomatisk, for Darcy's ejer, Darcy Millar, er eminent til at vælge de bedste bønner fra risterier i hele verden, som man kan smage i Rantzausgade. Også bagværket er af høj kvalitet, og de serverer også sandwich og andet, hvis man er lidt mere sulten.
Ud over kaffen er stemningen Darcy's største plus, og som regel er der fyldt til randen både ude og inde. Det føles som en fælles dagligstue for hele kvarteret.
Darcy's Kaffe, Rantzausgade 2, 2200 København N

I et kæmpe lokale i Sydhavnen ligger Wild Horses. Her er højt til loftet og smukke træmøbler og så meget naturligt lys, at det ikke kun er kaffen, der vækker en.
Men kaffen er til gengæld også virkelig, virkelig god. Wild Horses køber ind fra (mikro)risterier rundtomkring i verden, og udvalget skifter derfor løbende. De har både de gængse espressobaserede drikke og håndbrygget kaffe lavet på V60 – og de gør sig umage, så det kan smages.
Wild Horses lille udvalg af morgenmad og grillede sandwich er bestemt også turen til Sydhavnen værd.
Borgbjergsvej 1, 2450 København SV, og Sønder Boulevard 41, 1720 København V