København er et fint sammensurium af gammelt og nyt. Tradition og fornyelse. Der findes særlige butikker, personer eller institutioner, der holder fanen højt på tradition, kultur og kvalitet og gør København smukkere. 

Berlingske hylder det særlige, ekstraordinære, unikke – og traditioner, der holdes i hævd. Her er fem, der fortjener en ærespris i år.

Afstemningen er slut. Følg med når vi afslører vinderne på Berlingske.dk.


Læs om de nominerede her. Find de øvrige kategorier nederst i artiklen. 

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Iført alt andet end et par Airtox blev Brian Mikkelsen et ufrivilligt symbol på Børsens brændende kollaps. 16. april brød Christian 4.s gamle bygning i brand. I stedet for at sidde på hænderne blev Mikkelsen, der er direktør i Dansk Erhverv, som ejer bygningen, primus motor på at redde, hvad der reddes kunne, fra de brændende bygninger. 

Dansk og københavnsk kulturarv blev hevet ud. Unikke værker inklusive P.S. Krøyers store værk. Der gik kun ganske få timer, før Brian Mikkelsen lovede, at Børsen ville blive genopført. Han kalder selv dagen for den »værste i sit liv«. Men han formåede at blive personificeringen på en tragedie, og nu kan han være med til at bygge det hele op igen og give Børsen tilbage til København.

Mathias Eis

Torvehallerne ligger der og troner. Som om de aldrig har bestilt andet og har gjort det altid. Hele byens spisekammer er med sine 13 år på bagen efterhånden blevet teenager og en nyklassiker i det københavnske bybillede. De højner værdien af dansk madkultur og inspirerer til nye veje og smage.  Hallerne blev tegnet af arkitekt Hans Peter Hagen, og blev opført fra 2009 - 2011. 

Altid er der nye råvarer og ikke mindst tiltag. I 2024 er man som en service til kunderne begyndt at markere, hvilke varer der er i sæson. I en tid presset af online supermarkeder, der leverer ved døren klokken fire om natten, er Torvehallerne en stærk og stabil spiller, der ikke kan rystes.

Torvehallerne

Frederiksborggade 21, 1362 København K.

Cirkusrevyen 2024.
Cirkusrevyen 2024. Emilia Therese

Efter Lisbet Dahl, Ulf Pilgaard og James Price forlod revyen efter mange års tro tjeneste, var mange bekymrede for, hvad der mon skulle ske med revyen. Ville noget gå tabt? Men det er ikke sket. De nye kræfter bag revyen – med Joy Maria Frederiksen i spidsen – har med fuld pedal formået at nyskabe og udvikle revyen i en ny retning uden at gå på kompromis med traditioner og kvalitet. 

Der er fart, tempo og humor i højsædet, og så leverer de revy til tiden, med præcis det svung og mod, der er behov for. Vi har brug for at grine i dunkle tider, og det gør man altid i teltet på Bakken – selv efter 89 år.

Cirkusrevyen

Dyrehavsbakken, 2930 Klampenborg.

Søren Bidstrup

Der findes kage, og så findes der La Glace. Det gamle og mondæne konditori bager, som de altid har gjort det. Her er ingen mystiske bagedyst-trends, men god gedigen kvalitet, tradition og håndværk. Præcis som det altid har været. Her er marcipanen lækker. Chokoladen er ægte. Smøret og fløden er fed på den rigtige måde. 

Det er som at træde ind i en tidslomme, når man rammer butikken, hvor udstillingen også altid er smuk. Mange klassiske kager er en del af sortimentet, men der kommer også nye herligheder til. I år er Frederik X-kagen kommet til, og den kan anbefales. Tradition gennem seks generationer siden 1870 midt i det gamle København. And still going strong.

La Glace

Skoubogade 3, 1158 København K.

Thomas Lekfeldt

Nogle steder står tiden bare stille. Traditioner holdes i hævd, og alt er, som det plejer. Sådan er det på Bo-Bi Bar. Siden 1917 har man kunnet få sig en skænk. Efter sigende var det den første bardisk i København. Den blev åbnet af en sømand efter inspiration fra New York.

Det tykke røde tapet og stemningen er som en halvfuld krammer. Rar og sjov. Og så en kold øl. Bo-Bi Bar er mere end bare et værtshus. Det er et sted, hvor man taler sammen. Og gerne med de fremmede, der sidder ved bordet ved siden af. Hurra for traditioner og for det gamle.

Bo-Bi Bar

Klareboderne 14, 1115 København.