Zuckerberg er generøs med brugernes data – men lægger røgslør over eget privatliv

Facebook har længe delt rundhåndet ud af brugernes data, men Facebooks stifter og administrerende direktør, Mark Zuckerberg, har i en række ejendomshandler gjort en stor dyd ud af at mørklægge sit eget privatliv. Han har købt ejendomme gennem skuffeselskaber, formueforvaltere og mulige stråmænd.

Facebooks CEO, Mark Zuckerberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHARLES PLATIAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook har gennem længere tid haft et ikke særligt ridderligt forhold til sine brugeres data. Mest iøjnefaldende var det, da 87 millioner brugeres privatoplysninger blev spredt i sidste års Cambridge Analytica-skandale.

Mens Facebooks stifter og administrerende direktør, Mark Zuckerberg, håndterer sine brugeres data ret så skødesløst, er der en person, hvis privatliv ikke håndteres med den samme laissez faire-tilgang: hovedpersonen selv.

For et par måneder siden lukkede den 34-årige multimilliardær i nattens mulm og mørke en kæmpe handel til 59 millioner dollar, svarende til knap 393 millioner kroner. Pengene blev brugt på et feriehus på den vestlige side af Lake Tahoe, der er et populært feriemål i det nordlige Californien. Men det er kun toppen af isbjerget. Han køber mere og mere, skriver The Wall Street Journal.

Handlerne blev holdt fuldstændig under radaren gennem skuffeselskaber, formueforvaltere og en stribe af fortrolighedserklæringer, hvori det endda har været et vilkår, at billeder af de pågældende huse blev fjernet fra internettet.

Mange af USAs absolut rigeste gør ligesom Zuckerberg store krumspring for at maskere deres køb gennem skuffeselskaber og fortrolighedserklæringer, men Zuckerbergs fremfærd under hans boligjagt, der involverer flere store landområder og liebhaverejendomme for mastodontiske summer, er mere aggressiv end de flestes.

En »zucker« for privatliv

I 2018 opjusterede Facebook Zuckerbegs personlige sikkerhedsbudget, angiveligt på grund af specifikke trusler mod ham. Det fremgår af en rapport til de amerikanske børsmyndigheder, SEC. På en udviklingskonference tirsdag promoverede Zuckerberg et nyt »privatlivsfokuseret« design.

Da Mark Zuckerberg holdt sin åbningstale på Facebooks konference 1. maj, var det overordnede budskab, at privatliv nu skal være i højsædet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN.

Den store indsats, som Facebook-ejeren har lagt for dagen, hvad angår sløring af hans nye feriehus, er ikke nogen enlig svale. Zuckerberg har haft samme tilgang til hele sin og sin kones, Priscilla Chans, ejendomsportefølje og sit øvrige privatliv. Parrets ejendomsportefølje spænder fra San Francisco til Palo Alto og fra Lake Tahoe til Hawaii, hvor de ejer mere end 2.800.0000 kvadratmeter grund direkte ned mod stranden på øen Kauai, svarende til 3.500 parcelhusgrunde på rad og række.

Kilder bekendt med handlerne hævder, at Zuckerberg går efter »underspillede grunde«, der ikke tiltrækker for meget opmærksomhed. Alle hans ejendomme er omkranset af tætvoksende buske og træer for at blokere for paparazzoer eller andre nysgerrige blikke, ligesom han desuden, når det er muligt, opkøber nabogrundene for at sikre sig fuld kontrol over sine omgivelser.

Den lyssky Hawaii-handel

Zuckerbergs mest spektakulære ejendomshandel, hans kæmpe strandgrund på Hawaii, blev købt for 100 millioner dollar i 2014 (665 millioner kroner). Men den dag i dag er den stadig centrum for en konflikt.

Konflikten drejer sig »kun« om et grundareal på 8.000 kvadratmeter i udkanten af Zuckerbergs grund. Området blev givet til familier fra Hawaiis oprindelige stammebefolkning i midten af 1800-tallet. Men gennem det seneste århundrede har størstedelen været ejet af Rapozo-familien, der købte den, efter at de emigrerede fra Portugal.

Mark Zuckerberg slog i 2016 pjalterne sammen med Carlos Andrade, et medlem af Rapozo-familien, for sammen med ham at sagsøge den øvrige familie for at tvinge et salg igennem, hvilket på daværende tidspunkt var ganske lovligt. Men Zuckerberg så sig efter lidt tid nødsaget til at droppe sagsanlægget, da han indså, at det havde en knap så flatterende afsmitning på hans omdømme i lokalområdet.

Men det nu sorte får i Rapozo-familien, Carlos Andrade, fortsatte ufortrødent søgsmålet. Det endte med, at en dommer satte ejendommene på auktion. Andrade endte med at vinde auktioner på tre af de i alt fire stykker land, mens den resterende del af familien købte et enkelt stykke jord, som ligger klos op ad Zuckerbergs.

Familien har ad flere omgange beskyldt Carlos Andrade for at handle som stråmand for Zuckerberg til auktionerne, men fortsat er intet bevist.