Yellen stjæler rampelyset igen

Onsdag aften dansk tid er investorernes øjne atter stift rettet mod chefen for den amerikanske centralbank Janet Yellen, når hun møder pressen efter rentemøde.

Janet Yellen . Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA

Torsdag klokken 19 dansk tid kommer den næste rentemelding fra Janet Yellen og den amerikanske centralbank. Traditionen tro vil centralbankchefen tage aktiemarkedernes udelte opmærksomhed, selv på en dag hvor de seneste tal for amerikansk industriproduktion bliver offentliggjort.

Seniorstrateg i Nordea Tine Choi Danielsen forventer en stille dag på aktiemarkedet, der vil være præget af afventende investorer. Det skriver hun i en kommentar fra morgenstunden.

»Vi forventer, at Fed holder renten uændret, men guidance omkring fremtidige rentestigninger er mindst ligeså vigtig. Vi forventer, at centralbanken fastholder synet på økonomien og deres ambition om at hæve renten,« vurderer hun.

Til gengæld vil Centralbanken droppe tidligere planer om fire renteforhøjelser i år, og i stedet sigte mod tre, vurderer Tine Choi Danielsen. Fed hævede senest renten i december for første gang siden 2006.

»Derudover forventer vi en mere høgeagtigtone, som åbner op for en renteforhøjelse i enten april eller juni. Bliver det som her skitseret, vil obligationsrenterne køre op og dollaren blive styrket, fordi investorerne pt. har sænket deres forventninger for meget i forhold til, hvad Fed ser. Det vil trykke aktiemarkederne, om end faldene vil afhænge af, hvor kraftige rentestigninger vi vil se,« skriver Tine Choi Danielsen.

Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, forventer heller ikke en renteforhøjelse i aften. Til gengæld vil investorerne holde øje med centralbankens begrundelse for ikke at hæve renten, forklarer han i en kommentar.

»Fed har ingen hastværk. De skal snarere lede efter en grund til at hæve renten end det modsatte. Arbejdsmarkedet er i bedring målt på antal skabte job, men lønvæksten er stadig moderat; ikke mindst på grund af at jobvæksten i et større omfang sker i deltidsjob,« vurderer Per Hansen.

Federal Reserves strategi om renteforhøjelser i 2016 står i skærende kontrast til den Europæiske Centralbank, hvor Mario Draghi i sidste uge sænkede renten yderligere og styrkede de kvantitative lempelser.