Yellen: Sandsynligt med renteløft i år

Det er sandsynligt, at USA's centralbank, Federal Reserve, vil hæve renten på et tidspunkt i år. Men det vigtige er ikke den præcise timing af første renteforhøjelse, men snarere rentebanen derefter.

U.S. Federal Reserves formand, Janet Yellen Fold sammen
Læs mere
Foto: AARON JOSEFCZYK

Det siger centralbankchef Janet Yellen i en tale til de amerikanske politikere i Repræsentanternes Hus onsdag.

Talen er offentliggjort kl. 14.30 dansk tid, en halv time før hun sætter sig til rette foran de folkevalgte for at give sin halvårlige redegørelse for pengepolitikken.

- Hvis økonomien udvikler sig, som vi forventer, gør de økonomiske betingelser det sandsynligvis passende på et tidspunkt i år at hæve renten, siger Janet Yellen blandt andet i talen, hvor hun taler på vegne af hele den pengepolitiske komité i Federal Reserve.

Centralbankchefen understregede dog, at det ikke var et løfte, men en fremskrivning, at der kan ventes en renteforhøjelse i år. Derefter vil fremtidige renteforhøjelser ske "gradvist", forklarer hun.

Talen indeholder ifølge Bloomberg News ikke mange nyheder i forhold til Janet Yellens seneste udtalelser fra sidste fredag.

Grækenland og Kinas respektive økonomiske uroligheder blev igen nævnt som mulige risikomomenter for den amerikanske økonomi. Dog luftede hun også muligheden for, at den globale økonomi kommer op i gear hurtigere end ventet .

- USA's økonomi kommer måske på fode igen hurtigere i takt med at de kortvarige påvirkninger, der bremsede væksten i første halvår, forsvinder, og privatforbruget får et tydeligere boost fra lave oliepriser, siger centralbankchefen.

Federal Reserve arbejder ud fra et mål om "maksimal beskæftigelse" i den amerikanske økonomi samt en inflation i forbrugerpriserne i omegnen af 2 pct.

/ritzau/FINANS