Yellen holder den amerikanske rente i ro - foreløbig

Den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, holder den amerikanske rente i ro, men varsler samtidig to mulige rentestigninger i løbet af året.

Foto: JONATHAN ERNST

Efter to dages rentemøde i Washington meddeler den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, onsdag aften dansk tid, at centralbanken (Fed) ikke hæver den amerikanske rente i denne omgang.

Samtidig varsler hun dog, at der kan være to rentestigninger på vej i løbet af 2016.

Beslutningen om at holde renten i ro var på forhånd ventet af de fleste. Ved det seneste rentemøde i december hævede Fed den nedre og øvre grænse for den amerikanske rente fra hhv. 0 pct. og 0,25 pct. til 0,25 pct. og 0,50 pct.

Dengang var meldingen fra Janet Yellen og centralbanken, at renten langsomt ville blive hævet løbende. I starten af året var Janet Yellen efter store uroligheder på det amerikanske aktiemarked dog ude og nedtone meldingerne om rentestigningerne en smule.

Centralbanken havde hidtil meldt om forventninger om fire rentehævninger i løbet af 2016, men disse forventninger blev onsdag sænket til to rentehævninger i løbet af året. Forventningerne om fire rentehævninger i løbet af 2017 fastholdes.

»Komiteen (centralbankens komite FOMC, der er ansvarlig for at fastsætte renten, red.) forventer i øjeblikket, at med gradvise justeringer i pengepolitikken vil den økonomiske aktivitet ekspandere i et moderat tempo, og arbejdsmarkedsindikatorerne vil fortsat blive styrket. Men den globale økonomiske og finansielle udvikling udgør fortsat en risiko,« meddeler centralbanken ifølge Bloomberg News.