WTO bakker igen op om EU i svinestrid med Rusland

Ruslands forbud mod import af svin og svinekød fra EU er i strid med Verdenshandelsorganisationens regler.

Arkivfoto. Ruslands forbud mod import af svin og svinekød fra EU er i strid med Verdenshandelsorganisationens regler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Appelinstansen ved Verdenshandelsorganisationen, WTO, giver torsdag EU medhold i, at Ruslands importforbud mod europæiske svin og svinekød er i strid med WTO's regler.

Det russiske importforbud blev indført i januar 2014 som reaktion på, at der var fundet afrikansk svinepest hos to vildsvin i Litauen.

Appelinstansen underkender det russiske importforbud blandt andet med den begrundelse, at det er alt for omfattende.

»Det er betydeligt mere restriktivt for handel, end hvad der er nødvendigt for at opnå den nødvendige beskyttelse i Rusland«, hedder det blandt andet i afgørelsen.

Forbuddet har også kunnet mærkes i Danmark. Slagterierne Danish Crown har således måttet lukke en del af sin produktion ned.

Fra EU's side har man forsøgt at hjælpe svineproducenterne. De har blandt andet fået støtte til at opdyrke nye markeder.

EU har hele tiden holdt fast i, at det begrænsede udbrud blev håndteret helt efter reglerne og blev effektivt inddæmmet.

Det russiske importforbud mod svineprodukter er siden blevet fulgt op af meget mere omfattende importforbud mod fødevarer fra EU.

Den russiske reaktion har fra EU's side været set som en reaktion på spændingerne i Ukraine.

EU har også tidligere fået medhold ved Verdenshandelsorganisationen.