World Bank rydder vejen for formandens anden periode

Verdensbankens bestyrelse har ignoreret sine ansattes ønske om en international søgning efter en ny præsident og baner derved vejen for, at bankens nuværende præsident, Jim Youn Kim, får endnu en periode på fem år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kim, som blev præsident for banken i 2012, har været en kontroversiel leder blandt personalet, da han har stået for en aggressiv omstrukturering af banken.

Det skriver Financial Times.

Tidligere på måneden havde bankens personaleforening ellers skrevet et brev til bestyrelsen og erklæret, at banken stod over for en "ledelseskrise" samt opfordret til at slutte de successive amerikanske formandskaber. Men under et møde tirsdag blev bankens bestyrelse enig om at lancere en tre-ugers nomineringsperiode fra på torsdag. Det træk synes at bane vejen for Kim, som derved vil kunne få sin anden periode bekræftet før Verdensbankens årsmøde i oktober og det amerikanske valg i november.

Kims femårsperiode udløber først til juni næste år, men i en skriftlig erklæring udtaler Kim, at han har fortalt bestyrelsen, at han ville blive "beæret over at komme i betragtning til en anden periode som chef for Verdensbanken og fortsætte med at arbejde med bankens dedikerede personale. Sammen har vi udrettet så meget i løbet af de seneste fire år, og jeg ville være stolt af at fortsætte med dette vigtige arbejde"

Ifølge bestyrelsens regler, som blev udsendt tirsdag, er det kun bankens officielle aktionærer, som kan udpege en kandidat til formandsposten. Det er uklart, om nogen er parat til at udfordre USA, som er bankens største aktionær, og som har haft formandskabet siden bankens stiftelse ved Bretton Woods i 1944.