Warnøe til afgørende eksamen: Nu skal hver en sten vendes i bilagscirkus

En uafhængig granskningsmand skal blandt andet interviewe tidligere medarbejdere for at komme til bunds i Peter Warnøes bilagsrod i venturefonden Nordic Eye. Granskningsmanden skal også undersøge, om fondens administrationsselskab har betalt private udgifter for ledelsen, og om der er bevilget usædvanlige lønstigninger og konsulentpakker siden 2017.

Serieiværksætter Peter Warnøe er kommet i strid modvind på grund af bilagsrod i venturefonden Nordic Eye. Den såkaldte granskningsmand, der skal endevende forholdene i Nordic Eye, skal blandt andet undersøge, om Nordic Eye Management har afholdt private omkostninger på vegne af ledende medlemmer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den granskningsmand, der skal endevende forholdene i venturefonden Nordic Eye, forventes at gå til stålet. Han skal nemlig ikke nøjes med at studere regnskaber og bilag i fondens udskældte administrationsselskab. Han skal også interviewe tidligere medarbejdere om, hvad der er foregået i Nordic Eye Management, hvor Peter Warnøe tegner butikken.

Kort før jul vedtog ledelsen i Nordic Eye Management at bede en uafhændig granskningsmand om at undersøge forholdene i selskabet, som administrerer investeringer for over 350 millioner kroner i venturefonden for 170 investorer. Berlingske har fået indsigt i det såkaldte granskningstema, der definerer, hvad granskningsmanden konkret skal undersøge.

Baggrunden for granskningen er, at en intern stikprøveundersøgelse blandt andet har vist, at Peter Warnøe har haft rod i sine bilag, samt at han har solgt sin private kunst til administrationsselskabet for flere hundrede tusind kroner uden at spørge bestyrelsen. Efter afsløringen af roderiet har flere tunge navne, herunder SAS-formand Carsten Dilling og PFAs næstformand Niels Ulrik Mousten, trukket sig fra fondens investor board, og samtidig har bestyrelsesformanden, flere partnere og nøglemedarbejdere forladt administrationsselskabet.

Granskningsmanden, som revisorernes brancheorganisation FSR udpegede efter juleferien, får en stribe konkrete opgaver, der direkte relaterer til en intern stikprøveundersøgelse af bilag fra 2019. Undersøgelsen er foretaget af Peter Warnøes nevø, Joakim Warnøe. Nevøen er ligesom Warnøe selv partner i Nordic Eye Management, men har trukket sig fra selskabet.

Granskningsmanden skal som noget helt centralt undersøge, om Nordic Eye Management har afholdt private omkostninger på vegne af ledende medlemmer. Han skal også finde ud af, om selskabet har afholdt udgifter til repræsentation, der ligger ud over, hvad der er sædvanligt og i selskabets interesse.

Fokus på 2018

Berlingske afslørede for nylig, at Peter Warnøe i nevøens interne undersøgelse beskyldes for at have ladet Nordic Eye Management betale for sin datters fødselsdagsselskab på Tisvilde Kro. På fakturaen fra middagen havde han påført IT-milliardæren Preben Damgaard og en af Nordic Eyes investorers navne, men ingen af dem deltog formentligt. Warnøe har også ifølge den interne undersøgelse holdt ferie på Mallorca på firmaets regning.

Ifølge Berlingskes oplysninger er forventningen, at granskningsmanden kommer til at bruge mest tid på 2018, hvor langt de fleste investeringer og dermed rejser blev foretaget. Regnskabsåret 2018 er afsluttet, og bøgerne er lukkede i modsætning til 2019-regnskabet, hvor der er mulighed for at ompostere. Den interne foreløbige undersøgelse vedrører 2019.

Peter Warnøe oplyste før jul på en stormfuld ekstraordinær generalforsamling i managementselskabet, at han har tilbagebetalt godt 50.000 kroner samt ladet kunsthandlen til godt 400.000 kroner gå tilbage.

Granskningsmanden skal også undersøge, om Nordic Eye Management har foretaget uretmæssige udbetalinger til ledelsesmedlemmer eller konsulenter, og om ledelsesmedlemmer eller konsulenter i 2017, 2018 eller 2019 har fået usædvanlige lønstigninger eller konsulentpakker, der ikke modsvarer ansvar og omfang eller relevans af konkrete arbejdsgaver.

Denne del af granskningen vedrører en mistanke, som er rejst i Joakim Warnøes stikprøveundersøgelse, om at Nordic Eye Managements eksterne økonomichef Anne Hegestand uretmæssigt har modtaget honorarer, som ikke vedrører managementselskabet. Mistanken er opstået, fordi Anne Hegestand også er medejer af og direktør for Peter Warnøes kriseramte tyske ejendomskoncern, som han ejer uafhængigt af Nordic Eye. Hun har oppebåret 1,6 millioner kroner årligt i honorar fra Nordic Eye, hvilket ifølge Berlingskes oplysninger gjorde hende til Nordic Eye Managements højest lønnede medarbejder.

Troværdighed på spil

Bestyrelsesmedlem i managementselskabet Michael Tandrup har tidligere på Peter Warnøes vegne afvist mistanken om interessekonflikt.

Professor i økonomistyring fra Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh kalder granskningstemaerne for grundige og fornuftige.

»Temaerne afspejler meget præcist den viden, man er blevet bekendt med i forhold til det interne notat. Når man gør det så grundigt, så er det for at kunne dokumentere, at man reagerer adækvat (passende, red.) på oplysningerne i den foreløbige undersøgelse. Der er jo noget troværdighed på spil for dem, der har været med til at starte det her op,« siger han.

»Selv om man trækker sig og siger, at man har gjort, hvad man kunne, så står de tidligere medlemmer af bestyrelse og investor board med et moralsk ansvar for at håndtere det korrekt. Med en grundig granskning kommer tingene for en dag, og der hænger ikke længere noget i luften. Man gør altså det, der er nødvendigt frem for alene at agere på baggrund af foreløbige undersøgelser,« siger Per Nikolaj Bukh.

Hverken Peter Warnøe eller Michael Tandrup er vendt tilbage på Berlingskes henvendelse.