Wall Streets topchefer til krisemøde med Obama

Topdirektører fra USAs største banker var i går til møde i Det Hvide Hus, hvor de understregede overfor præsident Obama, at det kan have voldsomme konsekvenser, hvis USA ikke får hævet sit gældsloft.

En række finansbosser blev briefet af Barack Obama om konsekvenserne af budgetstriden - fra venstre Lloyd Blankfein fra Goldman Sachs, Robert Benmosche fra American International Group (AIG), Keith Sherin fra GE Capital og Douglas Flint fra HSBC Holdings. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste år har tonen i dialogen mellem Det Hvide Hus og landets finansielle sektor ikke altid været lige venskabelig.

Præsident Obama har ved flere lejligheder beskyldt bankdirektører - og deres grådighed - for at spille en stor rolle under finanskrisens tilblivelse.

Men når nationen er i krise må gamle stridigheder sættes på standby. På andendagen af nedlukningen af den amerikanske stat, var finansbosser fra USAs største banker i går til møde med præsidenten. 

Advarede om økonomiske konsekvenser

Her advarede de ifølge topchef hos storbanken Goldmann Sachs, Lloyd Blankfein om konsekvenserne, hvis kongressen ikke når at forhøje det nuværende gældsloft i løbet af de næste uger, og USA dermed ikke har råd til betale sine regninger.

»Der er fortilfælde for en nedlukning af staten. Der er ikke nogle fortilfælde for en betalingsstandsning,« sagde han ifølge Wall Street Journal til en gruppe journalister efter det timelange møde.

Topchefen understregede også, at bankcheferne ikke var kommet for at snakke omkring de underliggende emner i den politiske debat i kongressen.

»Vi er her som repræsentanter for det finansielle system, og derfor er vi i nogle positioner, som gør, at vi virkelig ved, hvad konsekvenserne er,« sagde Lloyd Blankfein. 

Enighed om situationens alvor

Udover Goldmann Sachs var blandt andre storbankerne JP Morgan Chase og Bank of America repræsenteret ved mødet, hvor også finansminister Jacob Lew og vicepræsident Joe Biden deltog.

Ifølge Lloyd Blankfein var der på mødet en bred enighed om, at man for alt for verden skal undgå en gentagelse af 2011, hvor USA var meget tæt på at ramme gældsloftet. Det betød, at landets kreditværdighed blev nedgraderet.

»Der er en konsensus omkring, at vi ikke skal gøre noget, der skader genopretningen af økonomien, som stadig er på et lavt niveau, endnu ikke veletableret og ret skrøbelig. Men nedlukningen af staten - og særligt et fejlslaget forsøg på at hæve gældsloftet - vil have netop den effekt,« sagde han ifølge Wall Street Journal. 

Biden: En anderledes katterace på Capitol Hill

Under mødet gjorde regeringslederne ifølge avisens oplysninger udtryk for deres store frustration over de politiske skænderier i kongressen.

»Jeg har aldrig set noget ligesom det her før. Det er en anderledes katterace, de opdrætter deroppe,« sagde vicepræsident Joe Biden ifølge deltagere på mødet med henvisning til Kongressen på Capitol Hill.

I et interview med tv-stationen CNBC sagde Obama efterfølgende, at han havde fortalt bankdirektørerne, at:

»Det ikke er usædvanligt, at demokrater og republikanere er uenige... Men når man har en situation, hvor en lille gruppe er villig til at gøre skade på den amerikanske stats evne til at betale af på sin gæld, så er vi i problemer.«

Brev til kongressen

De amerikanske bankers organisation, Financial Service Forum har - sammen med 250 store virksomheder - sendt et brev til kongressen, hvor de opfordrer politikerne til at hæve gældsloftet.

Præsidenten understregede også, at både bankchefer og direktører over hele landet bør gøre deres  indflydelse gældende i den offentlige debatt, hvis de indser, at: »Det her vil have en dyb effekt på vores økonomi og deres bundlinje, deres ansatte og deres aktionærer.