VW skal spare milliarder

Folkevognsfabrikkerne skal frem til slutningen af næste år spare i alt fire milliarder euro og skære i medarbejderstaben. Oplysningerne, fremlagt i går, medførte et styrtdyk for VW-aktien.

Læs mere
Fold sammen
BERLIN: Europas største bilkoncern, Folkevognsfabrikkerne (VW), fordoblede i går sit sparekrav til sig selv og varslede et elendigt første kvartal 2004.

VW vil frem til slutningen af næste år nedbringe omkostningerne med i alt fire milliarder euro (30 milliarder kr.), meddelte koncernchef Bernd Pischetsrieder.

Medarbejderstaben på i øjeblikket omkring 335.000 skal mindskes med 3,5 procent, og kun 20 pct. af personaleafgangen skal erstattes. Der bliver dog ikke tale om et egentligt ansættelsesstop, hed det.

Problemerne for VW er opstået som følge af høje udviklingsomkostninger for nye modeller som Audi A6, Seat Altea og Skoda Octavia, en mindre efterspørgsel end ventet på femte udgave af VW Golf og den stærke eurokurs, som har gjort eksporten til USA vanskelig.

Endelig er den flere år lange økonomiske afmatning i Tyskland ikke gået sporløst hen over koncernen. Flere af dens produkter har kun kunnet afsættes med store rabatter.

Rationaliseringer skal nu bl.a. bringe produktionsomkostningerne for især VW-bilerne ned. En Golf koster omkring otte pct. mere end et sammenligneligt køretøj fra konkurrenterne, og åbenbart mener man ikke længere, at VW-mærket kan gøre krav på at tilbyde sig til en højere pris.

Mens børsen i Frankfurt mandag reagerede positivt på sparerygterne, førte den mere konkrete meddelelse tirsdag til et styrtdyk for VW-aktien.

Umiddelbart efter Pischetsrieders udtalelse faldt den med næsten fire pct. Aktionærerne var, lader det til, alligevel overraskede over, hvor slemt det står til med en af juvelerne i tysk industri.

Men der er lys forude. VW-chefen bebudede, at koncernen i år vil nå op på mindst det samme driftsresultat som 2003 - 2,5 milliarder euro (18,7 milliarder kr.).