Vrede over straffrihed til Tyskland og Frankrig

EU-parlamentarikere raser over, at Kommissionen opgiver at forfølge Tysklands og Frankrigs årelange brud på stabilitetspagten.

Læs mere
Fold sammen
BRUXELLES: EU-Kommissionens troværdighed over for fremtidige budgetsyndere i eurozonen led i går et voldsomt knæk.

Det mener fremtrædende medlemmer af Europa-Parlamentet og førende bankøkonomer, efter at EUs økonomikommissær Joaquin Almunia i går som ventet opgav at foretage sig yderligere over for Frankrig og Tyskland, som i årevis har forbrudt sig mod reglerne i Den Europæiske Vækst- og Stabilitetspagt.

»Kommissionen giver efter for pres fra Tyskland og Frankrig. Det er et bekymrende signal for tilliden til euroen. Sandheden er, at budgetsyndere ikke behøver at frygte sanktioner,« siger Alexander Radwan, der er tysk CDUer og talsmand for Det Europæiske Folkeparti i Europa-Parlamentets økonomiudvalg.

Også Thomas Mayer, der er europæisk cheføkonom hos Deutsche Bank i London, mener, at Kommissionen er på afveje.

»Udvandingen af stabilitetspagten vil udvikle sig til et alvorligt handicap for den økonomiske og monetære union,« siger Mayer.

Økonomikommisær Almunia begrundede gårsdagens beslutning med, at Frankrig og Tyskland har gjort sig store anstrengelser for at overholde pagtens bestemmelser for 2005.

Øget overvågning
»Men den budgetmæssige situation er fortsat sårbar i de to lande,« sagde Almunia, der advarede om, at Kommissionen vil kunne finde på at bede EUs finansministre om at øge overvågningen af de to lande.

Det var netop de samme finansministre, der sidste efterår opgav at gøre noget ved de to landes gentagne brud på pagten.

Derefter gik Kommissionen, som dengang var budgetmæssig strammer, til EUs retssystem, hvor man fik medhold i, at man var i sin gode ret til at gå videre med de foreskrevne sanktioner mod budgetsynderne.

Men siden er de politiske vinde i Kommissionen vendt, og det står klart, at kommissionsformand José Manuel Barroso ikke ønsker at lægge sig ud med regeringerne i Paris og Berlin.

»Det er for dårligt, at det ikke får konsekvenser for Tyskland og Frankrig. Det er et rigtig godt eksempel på, at Kommissionen er i helt lommen på Rådet. Kommissionen burde have været kompromisløs og krævet sanktioner over for Tyskland og Frankrig,« mener Karin Riis-Jørgensen, næstformand i den liberale gruppe i EU-Parlamentet.