Vrede mod tysk bank efter pensionsstop

Efter Commerzbanks beslutning om at droppe pensionsordningen for sine 26.000 medarbejdere hagler det med kritik fra politikere af alle kulører. Men besparelsen er juridisk legitim og vil blive kopieret af andre, forventes det.

Læs mere
Fold sammen
BERLIN: Commerzbank, et af Tysklands største pengehuse, kommer under kraftig beskydning, efter at man tidligere på ugen opsagde pensionsordningen for sine 26.000 medarbejdere.

Ikke alene fagforeninger, men også politikere fra alle lejre finder det forkasteligt, at banken med virkning fra 1. januar næste år ophører med at betale til personalets pensionsordninger. Mest oprørt er man over, at Commerzbanks øverste chef Klaus-Peter Müller og omkring 160 andre ledere er undtaget fra opsigelsen. Müller og hans kolleger på direktionsgangene får fortsat pensionsbidrag, som om intet var sket.

Formanden for det borgerlige CDUs socialudvalg Hermann-Josef Arentz kritiserer bankchefen for en kynisk fremgangsmåde: »Ingen klassekæmper kunne have tegnet et grovere vrangbillede af en skrækkelig kapitalist, end det er gjort af denne bankdirektion selv,« siger han. Müller må derfor træde tilbage, hvis ikke han skrotter beslutningen hurtigst muligt, mener Arentz.

Gør sig klar til salg
Ludwig Stiegler, næstformand for socialdemokratiet SPDs gruppe i Forbundsdagen, taler om »et særligt tegn på karakterløshed«-

Også erhvervs- og arbejdsminister Wolfgang Clement er kritisk: »Jeg håber ikke, der udvikler sig en ny trend. Det er ikke en god udvikling.« Når et foretagende griber til sådanne forholdsregler, må de også gælde for direktionen, hedder det. Ministeren bad andre virksomheder om ikke at gøre som Commerzbank.

Det er dog tilsyneladende et fromt håb. Den kriseramte forsikringskoncern Gerling oplyser, at man skærer medarbejdernes pension med 30 til 50 procent, og selv SPDeren Stiegler mener, at Commerzbank holder sig helt på lovens grund. Pensionsbidraget er en frivillig ydelse, som kun kan fastholdes i overenskomstforhandlinger, siger han. Det forventes derfor, at andre tyske koncerner følger efter.

Klaus-Peter Müller beklager, at man har informeret medarbejderne for sent. De erfarede om pensionsordningens ophør i pressen. Men det er nødvendigt at spare omkostninger, og bedre resultater sikrer arbejdspladser, siger han. Om direktionens friholdelse af sig selv bedyrer Müller, at cheferne har brug for pengene: »Vore pensioner er lave i forhold til sammenlignelige banker, og vi har allerede skåret tydeligt ned i 2001«.

Analytikere betragter Commerzbank-initiativet som et forsøg på at gøre sig så attraktiv som mulig forud for de opkøb og fusioner, som ventes at finde sted i den tyske pengeverden 2004. Her vil Commerzbank, efter et relativt godt regnskabsår og med en stigende aktiekurs, stå veldrejet og indbydende, når udenlandske banker kigger på mulighederne i løbet af året.