Vrede kunder sagsøger storbanker for rentesvindel

En pensioneret kvinde, hvis hus er blevet taget fra hende, stiller sig i spidsen i kampen mod en række af verdens førende banker på vegne af hundredetusindevis af kunder.

Amerikanske boligejere og andre bankkunder er også vrede på politikerne over, at manipulation med Libor-renten tilsyneladende har kunnet finde sted uden om myndighedernes kontrol. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEX WONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Annie Bell Adams og fire med-anklagere hævder, at der via Libor-manipulation er blev opkrævet en langt højere ydelse på tusindvis af amerikaneres lån, end hvad der burde. Det skriver Financial Times mandag morgen.

Sagsøgerne  hævder, at i alt 12 af de største banker i Europa og Nordamerika - herunder Barclays, Bank of America og UBS - havde incitament til at manipulere med Libor-enten og satte den højere end den burde i årrækken 2000 til 2009. Dermed betalte låntagerne alt for meget i flere år.

Sagsøgerne, der principielt kan samle helt op til 100.000 mennesker i samme situation, har mistet tusindvis af dollars hver, ifølge deres Alabama-baserede advokat John Sharbrough. Han vil dog ikke løfte sløret for de konkrete tabstal for hans klienter.

Søgsmålet er ikke det første af sin slags, men det er dog stadig bemærkelsesværdigt. Tidligere kollektive søgsmål mod bankerne har været begået af investorer og kommuner - men ikke af husejere. Dermed kommer de private kunder nu også på banen. Derfor skal en dommer i New York beslutte, om andre søgsmål af samme slags kan fortsætte som gruppesøgsmål.

- Dette kan ikke affærdiges som en skør retssag. Når der er reference til CDOs og subprime boliglån forbundet med Libor manipulation, påpeges de former for adfærd, som forårsagede den økonomiske krise i første omgang, pointerer Dominic Auld fra Labaton Sucharow, der ikke er involveret i sagen.

Bankerne har ikke ønsket at kommentere på sagen.