Vred aktionær før generalforsamling: Kapitalfond fjernede millionværdier i Bella Center

Dramatisk generalforsamling er i vente tirsdag, hvor småaktionærerne i Bella Center skal slås med kapitalfond om Nordens største messecenter. Pressen får ingen adgang.

Michael Kaa Andersen er stærkt utilfreds med, at han og andre småaktionærer i Bella Center står til at miste alt i forbindelse med kapitalfonden Solstras redningsplan for messecenteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag morgen blændes der op for en dramatisk generalforsamling i Nordens største messecenter, Bella Center. Her skal storaktionæren kapitalfonden Solstra slås om værdierne med den tidligere ejendomsmagnat og hovedejer af BS Hospitality Group Michael Kaa Andersen.

Michael Kaa Andersen, som i dag er mindretalsaktionær, er voldsomt utilfreds med, at han og andre småaktionærer mister alt, fordi Solstra lægger op til at nedskrive aktierne i Bella Center-koncernen til nul. Kapitalfonden vurderer således, at virksomheden er nul kroner værd.

Solstra, som ejer 82 procent af aktierne, lægger op til at overdrage BC Hospitality Group til en stribe nye aktionærer, herunder fire velhavere, Solstras bankforbindelse Nordea og det statslige Vækstfonden, som alle tegner nye aktier.

De eksisterende små aktionærer, herunder Michael Kaa Andersen, som sammen med sin familie ejer syv procent, bliver der derimod ikke plads til. Som Berlingske beskrev i sidste uge, får det Michael Ka Andersen til at true med retssag og krav om erstatning på 40 millioner kroner

Den tidligere ejendomsmagnat beskylder Solstra for med vilje at få værdierne til at forsvinde. Kapitalfonden har nemlig skærpet kravene til afkast af koncernens ejendomme så »eksorbitant«, at det får værdierne, altså selskabets egenkapital, til at forsvinde, mener han og peger på, at Solstra har skærpet afkastkravet til Bella Center-koncernens ejendomme til 9,6 procent, hvor det for få måneder siden var 6,9 procent

Arp Hansen-hoteller opskriver værdier

Ejendomsinvestoren mener ikke, at nedskrivningerne kan henføres til markedsforhold, men snarere regnskabsgymnastik.

»Enhver ejendomskoncern kan blive rystet på sin kapitalstyrke, hvis afkastkravene lige pludselig øges med 50 procent  Vi har ikke set nogen hoteller, der er blot i nærheden af så signifikante nedskrivninger. Nogle har endda formået at argumentere for væsentlige opskrivninger eksempelvis Arp Hansen – Danmarks største hotelgruppe –  med alle hoteller i København,« siger Michael Kaa Andersen.

»Udover de skærpede afkastkrav har Solstra reduceret forventningerne til den fremtidige indtjening væsentligt til trods for, at ledelsen blot to måneder forinden fremviste en såkaldt konservativ forretningsplan med en egenkapital på 600 millioner kroner i 2021,« siger Michael Kaa Andersen.

Bella Sky Hotel er tirsdag rammen om en dramatisk generalforsamling, hvor de små aktionærer i Bella Center-koncernen, BC Hospitality Group, bliver ofret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

»Det reelle tab i Bella Center er kun 100 millioner kroner. Resten er fremkommet ved, at man hævder, at aktiverne pludselig ikke er så meget værd, selvom man kan se, at selskabet allerede om to-tre år begynder at tjene 70-100 millioner kroner om året,« tilføjer han.

Er egenkapital nul eller 69 millioner kroner?

Michael Kaa Andersen undrer sig også over, at egenkapitalen fortsat er positiv med 69 millioner kroner i koncernregnskabet, mens egenkapitalen er negativ med et par millioner i regnskabet for moderselskabet.

»Selskabets ledelse skriver jo derved både under på et regnskab med negativ egenkapital og et koncernregnskab, som har positiv egenkapital, hvilket også er sanktioneret af selskabets revisor,« siger ejendomsinvestoren.

Han peger på, at moderselskab og koncern historisk har anvendt forskellige regnskabsprincipper, hvor moderselskabet anvender såkaldt kostpris fremfor såkaldt indre værdi, når værdierne i BC Hospitality Group skal opgøres.

»Havde ledelsen anvendt samme regnskabsprincip i moderselskabet som i koncernregnskabet, var egenkapitalen positiv med 69 millioner kroner,« siger Michael Kaa Andersen.

Aktionær i 15 år

Også andre Bella-aktionærer er utilfredse, herunder Leif Jensen, som tidligere drev flere lokalaviser på Amager:

»Det er så groft det, der forsøges at blive trumfet igennem på generalforsamlingen. På alle aktiebeviser står der meget tydeligt, at ingen har særlige rettigheder. Alligevel gennemtrumfer Solstra at smide alle mindre aktionærer ud af selskabet,« siger han.

Leif Jensen har besluttet ikke at deltage i generalforsamlingen: »Jeg bliver for vred og for rørt,« siger han.

Solstra: Ikke andre overlevelsesmuligheder

Berlingske har bedt BC Hospitality Groups bestyrelsesformand, David Overby, forklare, hvorfor man skærper afkastkravene, og hvorfor moder- og koncernregnskaber opererer med forskellige tal for egenkapital. Men i en mail til Berlingske nøjes David Overby med at love svar på generalforsamlingen:

»Som der vil blive redegjort for på generalforsamlingen, har der desværre ikke været andre overlevelsesmuligheder for selskabet, og jeg ser frem til, at minoritetsaktionærerne kan få svar på alle deres spørgsmål, blive opdateret på situationen i selskabet og få indblik i, hvad der skulle til for at fremtidssikre BCHG,« skriver han og oplyser, at pressen ikke får adgang til generalforsamlingen.