VK tilbyder fagbevægelsen forlig om deltid

Regeringen og Dansk Folkeparti tilbyder fagbevægelsen et forlig om deltid. Hvis LO selv indarbejder retten til deltid i alle overenskomsterne næste år, slipper de for et lovkrav, lyder det fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Formålet med loven er, at lønmodtagerne får fri ret til at aftale deltid med deres arbejdsgiver. Om det sker via overenskomster, eller ved at loven gælder direkte, det er ikke afgørende for beskæftigelsesministeren.

- Hvis arbejdsmarkedets parter selv kan finde ud af at give lønmodtagerne den samme frihed, er det kun en styrke, siger Claus Hjort Frederiksen.

Regeringen ønsker med loven at give lønmodtagere ret til at bede om deltid. Hvis arbejdsgiveren siger ja, kan medarbejderen komme på deltid. Hvis arbejdsgiveren siger nej, så bliver det ikke til noget.

På samme måde har arbejdsgiveren fået ret til at gå til sin medarbejder. Og hvis medarbejderen siger nej, så bliver det ikke til noget.

- Det er den samme model, som gælder for EU-direktiver. Kan arbejdsmarkedets parter finde ud af at indarbejde EU-direktivets bestemmelser i de kollektive overenskomster, er det overenskomstens bestemmelser, der gælder. Ellers gælder direktivet direkte for den enkelte lønmodtager og arbejdsgiver, siger beskæftigelsesministeren.

/ritzau/