VK må i offensiven

Leder. Socialdemokraternes uansvarlighed skal udstilles.

Med gårsdagens omfattende ordførerrokade har Socialdemokraternes forkvinde, Helle Thorning-Schmidt, skabt sit eget hold, der skal tage kampen op med VK-regeringen ved det næste valg om senest to år.

Der er gået knapt to år siden Thorning-Schmidt kom til magten efter valgnederlaget i 2005. Efter en svag start er det lykkedes Socialdemokraternes nye formand at skabe ro i partiet. Det er primært sket ved at komme partiets gamle venstrefløj i møde på centrale punkter. Helt som i gamle dage er Socialdemokraterne nu parat til ukritisk at bruge løs af offentlige midler for at skabe bedre offentlig service. Samtidig har partiet på centrale områder accepteret Fogh-regeringens politik - først og fremmest skattestoppet og den stramme indvandrerlovgivning.

Yderligere er Socialdemokraterne partner i det store velfærdsforlig sidste forår, der hævede efterløns-alderen.

I dag står Helle Thorning-Schmidt og hendes parti i en ganske god udgangsposition. Samtidig slides VK-regeringen af besværlige enkeltsager og en politisk dagsorden, som på en række felter er udtømt.

Det nye energiudspil forleden og udspillet om en bedre og mere effektiv offentlig sektor kan atter bringe VK-regeringen i offensiven.

Men det er afgørende, at de borgerlige partier holder sammen og udstiller den økonomiske uansvarlighed, som Socialdemokraterne demonstrerer under den nye forkvindes ledelse.

Danskerne skal foreholdes, at velfærd koster mange penge. Derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvordan velfærdsydelserne produceres. Jo mere offentlig produktion, jo mindre får vi for pengene.

VK-regeringen kan passende starte med at slå fast, at den offentlige sektor er til for borgernes skyld - ikke for de ansattes. Steno