Virusangreb og netkriminalitet boomer

Dagene synes talte for den småbumsede teenage-computernørd, der laver en virus bare for at vise, at han kan.

I 2004 var bagtankerne med de fleste virustyper mere eller mindre kriminelle og målet som regel økonomisk gevinst.

Det eneste positive er, at de nye virustyper sjældent har til formål at ødelægge computeren, som de tidligere gjorde det. Sikkerhedsekspert Olivier Gerey fra IT-sikkerhedscenteret Symantec i Danmark forklarer:

»Tendenden i 2004 har helt klart været, at dem, der laver en virus, går efter penge frem for efter at ødelægge noget. Typisk er de nye former for virus faktisk nærmere det, der går under betegnelsen »spyware« eller »bagdøre«, som er små programmer, der installerer sig på din computer med forskellige formål«, fortæller han.

Misbrug
De formål kan f.eks. være at aflure personlige oplysninger samt at holde øje med brugerens adfærd på nettet, og begge dele kan misbruges. Hackeren kan senere vælge at sælge oplysningerne til tvivlsomme firmaer, der så bombarderer brugeren med reklamer eller spammail. Eller hackeren kan selv vælge at misbruge de personlige oplysninger, som f.eks. CPR-numre og kontooplysninger, til økonomisk kriminalitet.

Formålet kan også blot være, at hackeren får adgang til at styre brugerens computer udefra.

Den form for virusangreb kan i sidste ende udvikle sig til hele »bot-nets«, hvor én enkelt hacker via de små inficerende programmer kan opnå kontrol med flere tusinde private- eller virksomheds-pc'ere. Og d

Alt i alt bliver hackerne mere og mere udspekulerede med tiden, mener Olivier Gerey, samtidig med, at den hastigt voksende brug af e-mail og økonomiske tjenester på nettet udgør en veludviklet legeplads for svindelnumre.