Virksomheder vil kunne jonglere med arbejdstiden

Overenskomst 2007. Industrivirksomhederne har store forventninger til overens- komstforhandlingerne, der indledes i dag. De vil afskaffe den faste arbejdsuge på 37 timer og basere timetallet på ordremængden. Medarbejderne skal også forberede sig på nye opgaver.

Industriens arbejdsgivere håber, at dagens overenskomstforhandlinger for alvor vil gøre op med den faste 37 timers arbejdsuge, så de i højere grad kan tilrettelægge medarbejdernes arbejdstid på baggrund af virksomhedens arbejdsmængde.

De kræver også, at overenskomsten tillader dem at sætte medarbejderne til at udføre opgaver uden for deres fagområde.

Det viser en rundspørge blandt en række virksomheder, som beskæftiger sig med industriel produktion.

- Hvis ikke vi får mulighed for at lade en medarbejder arbejde i 30 timer én uge og 42 en anden, så kan vi ikke imødekomme alle de ordrer, som kræver omgående levering, siger Camilla Christensen, som er direktør i virksomheden Autofin.

Om to uger starter højsæsonen, og virksomheden er dybt afhængig af at kunne levere sine produkter inden for en stram deadline. Det er derfor afgørende for Camilla Christensen, at hun ikke skal fyre medarbejdere i lavsæsonen for at ansætte nogle nye, når det et halvt år senere vælter ind med ordrer.

Et lige så vigtigt krav til dagens forhandlinger er medarbejdernes opgaver. Virksomhederne har nemlig brug for medarbejdere, som udfører opgaver uden for deres fag. Et krav som er i højsædet hos Tora Maskinfabrik, hvis virksomheden fremover skal kunne distancere sig fra udenlandske konkurrenter i lavtlønslande.

Realistiske kravOg det krav får Tora Maskinfabrik sandsynligvis opfyldt. Det vurderer Steen Scheuer, som er professor i organisation og ledelse ved Roskilde Universitetscenter.

- Fagfleksibilitet kræver jo, at medarbejderne får oplæring i de nye opgaver. Fagforeningerne er mere end åbne over for alt, hvad der er forbundet med efteruddannelse, og samtidig er faggrænserne blevet bredere de senere år, så her kan parterne godt finde et kompromis, siger han.

Til gengæld er han mere skeptisk over for kravet om arbejdstiden, fordi industrien allerede har fået opfyldt mange krav ved de seneste overenskomstforhandlinger.

Der eksisterer vide rammer for at tilrettelægge arbejdstiden fleksibelt. Dog kan den aktuelle situation med mangel på arbejdskraft øge forståelsen for virksomhedernes behov, mener Steen Scheuer.