Virksomheder vil beholde østarbejdere

Konkurrence. Flere virksomheder er så glade for østarbejderne, at de vil beholde dem, selv om økonomien skulle gå ned i gear. Danske håndværkere bliver nødt til at opkvalificere sig, hvis de på sigt skal hamle op med østarbejderne, mener Håndværksrådet.

Virksomhederne er vilde med de nye østarbejdere. De er som regel så effektive, at de er helt på samme niveau som deres danske kollegaer, viser en rundspørge blandt en række mindre virksomheder.

»Vi bedømmer medarbejderne på lige fod ud fra kvalifikationer, og de polske og lettiske medarbejdere er meget dygtige. Vi ville også vurdere, hvor længe de havde tænkt sig at blive i Danmark, men ud fra deres effektivitet er der ingen tvivl om, at de ligger højt,« siger driftsleder Bjarne Stensig Andersen fra Vinderup Træindustri.

Virksomheden er nu på udkig efter flere medarbejdere fra Polen og Letland, da det ikke er muligt at få dansk arbejdskraft.

Både Dansk Byggeri og Håndværksrådet ikke i tvivl om, at østarbejderne på sigt kan udkonkurrere danske håndværkere.

»Når væksten i byggeriet på et tidspunkt vender, så kan danske håndværkere blive tvunget til at efteruddanne sig og måske skifte branche. Virksomhederne beholder normalt de mest effektive, og det er i mange tilfælde de nye østarbejdere,« siger cheføkonom Jakob Brandt.

Derfor mener han, at efteruddannelse bliver meget vigtigt for danske faglærte medarbejdere fremover.

Både Dansk Byggeri og Håndværksrådet ikke i tvivl om, at østarbejderne på sigt kan udkonkurrere danske håndværkere.

»Når væksten i byggeriet på et tidspunkt vender, så kan danske håndværkere blive udkonkurreret af deres nye kollegaer fra øst. Derfor bliver de nødt til at efteruddanne sig i højere grad end i dag. Virksomhederne beholder jo de mest effektive, og det er i mange tilfælde de nye østarbejdere,« siger cheføkonom Jakob Brandt.

Derfor mener han, at arbejdsmarkedet vil blive mere fleksibelt fremover, hvor faglærte skifter fra den ene branche til den anden.

DI: Fradrag er problemIndtil videre har virksomheder ikke haft store problemer med at holde på østarbejderne. Men Dansk Industri mener, at reglerne om skattefradrag være en hindring for, at de udenlandske arbejdere bliver i den samme virksomhed efter det første år.

»De vil tjene så mange penge som muligt, og derfor har vi set, at de forlader en virksomhed alene for at fortsætte med fradraget. Men indtil videre ser det ganske rigtigt ud til, at de bliver på dansk grund, og virksomhederne er enormt glade for dem,« siger chefkonsulent Martin Steen Kabongo.

Der findes endnu ingen præcis oversigt over, hvor længe østarbejdere bliver i landet, men arbejdsmarkedsforsker Jens Arnholtz fra FAOS på Københavns Universitet har for nylig undersøgt virksomhedernes holdning til deres nye medarbejdere.

»I andre lande ser vi tendens til, at de gerne vil slå sig ned mere permanent, så hvis de danske virksomheder fortsat har jobs til dem, kan man godt forestille sig, at østarbejderne også bliver en ny gruppe i det danske samfund, ligesom man ser det i England i dag,« siger han.