Virksomheder tør ikke sætte penge i banken

Særligt de små banker tørster efter indlån, men det er svært at overtale virksomhederne til at binde større beløb i bankerne.

Erhvervskunderne er efter fastsættelsen af en indskydergaranti på maksimum 750.000 kroner i forbindelse med bankkrak blevet forsigtige med at placere store beløb i én bank. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske banker kæmper fra dør til dør for at få kunderne til at sætte penge i bankerne. Men virksomhederne er langtfra lige til at lokke ind i de mindre banker, der ellers så sent som i mandags i Berlingske Business varslede offensiv om indlånskronerne.

Problemet er indskydergarantien, som Danmark som det første EU-land har sat til et maksimum på 750.000 kroner. Det giver en skævvridning, hvor danske banker rent konkurrencemæssigt sakker bagud.

»I de fleste EU-lande har staten udstedt en uendelig garanti, så alle indskud i virkeligheden er dækket. Men her har Danmark valgt at rulle tilbage før alle andre. Når man gør det helt alene, er det ikke så godt, for så står de danske banker meget ringere end de andre europæiske,« siger Anne E. Jensen, europaparlamentsmedlem for Venstre.

De små bliver valgt fra

Som om det ikke er nok, har det også konsekvenser internt på det danske bankmarked. Indskydergarantien gør nemlig forskellen mellem en lille og en stor bank let at se for den almindelige erhvervskunde.

»Hvis den store bank kommer i problemer, bliver den nok reddet, fordi den er systemisk vigtig, mens det ikke er sikkert, at den lille bank bliver reddet. Det ville være en gigantisk katastrofe, hvis Danske Bank gik ned, så derfor ville de aldrig få lov til det,« siger Jesper Rangvid, professor i finansiering ved Copenhagen Business School (CBS).

INFOSHOP: Analyse: Sådan får din virksomhed fat i frisk kapital

I erhvervsorganisationen Dansk Erhverv nikker økonom Bo Sandberg genkendende til problematikken.

»Vi oplever bekymring blandt vores medlemsvirksomheder. Min umiddelbare vurdering er, at man kigger mod de store banker i stedet for de mindre. Vi har hele tiden været betænkelige ved, at man strammede så meget på indskydergarantien, for mange af vores medlemsvirksomheder har en stor omsætning i løbet af en weekend, og hvis banken så ikke åbner mandag morgen, kan man jo hurtigt komme i klemme,« siger Bo Sandberg.

I Vestjysk Bank erkender administrerende direktør Frank Kristensen, at det har været op ad bakke at tiltrække indlån særligt fra erhvervslivet, siden den ubegrænsede indskydergaranti blev afløst af maksimumgrænsen på 750.000 kroner 30. september sidste år. Faktisk er der blevet færre af de bundne indlån fra erhvervslivet.

Normale tillidsforhold

»Det er mindre virksomheder og mindre institutionelle investorer, vi taler om, og her er beløbene væsentligt større end 750.000 kroner. Det er jo håbløst at spekulere i den indskydergarantiordning, men vi oplever, at de i høj grad enten har spredt deres indskud til flere banker eller har købt værdipapirer for det,« siger Frank Kristensen og tilføjer:

»Det er et spørgsmål om at komme tilbage til et normalt tillidsforhold. Vi skal tilbage til den situation, der var før 30. september 2010, og før den uro som Amagerbankens krak gav. Vi er meget erhvervsbårne, og derfor kunne det mærkes hos os, når de store indskud blev delt op i to-tre portioner. Vi håber at kunne hive to-fire milliarder kroner hjem i indlån frem mod 2013 – det vil være et normalt leje.«

Vestjysk Bank melder sig dog klar til at kæmpe for indlånene. På mandag lanceres et produkt med en markedsrelateret rente omkring 2,25 procent og en binding på tre-seks måneder, og det skal lokke virksomhederne til at sætte penge i banken.

Også i bankgiganten Nordea er fokus på at polstre banken stort, men her oplever man stor interesse fra privatkunder, som gerne vil binde deres indlån i banken. I en netop overstået kampagne med et lignende bankprodukt hentede banken således 2,5 mia. kr. i indlån på fire uger.

»Vi havde satset på at få en milliard kroner ind, og det ville vi have betragtet som en succes. Det sikrer vores lidt længere indlån, så det er ren win win-situation for os. Vi er som bank nødt til at erkende, at der er en ny dagsorden med et helt andet fokus på indlån fremover,« siger Ken Adrian, som leder Nordeas danske privatkundeforretning. 

INFOSHOP: Sådan får din virksomhed frisk kapital

INFOSHOP: Små banker klarede faktisk bedst gennem finanskrisen

.