Virksomheder skrotter jobklausuler

Forbuddet mod hemmelige jobklausuler virker, mener fagforening, som peger på, at der siden forbuddet er sket en stor stigning i brugen af almindelige klausuler.

Læs mere
Fold sammen
Et år efter forbuddet mod hemmelige jobklausuler er der sket en eksplosiv stigning i brugen almindelige kunde- og konkurrenceklausuler. Og det viser, at forbuddet mod hemmelig stavnsbinding af ansatte virker, mener fagforeningen Business Danmark.

Siden forbuddet mod nye jobklausuler har it-servicefaget, som især blev afsløret i at bruge hemmelige jobklausuler, mere end fordoblet antallet af kunde- og konkurrenceklausuler fra 14 til 31 procent. Dermed er antallet af kunde- og konkurrenceklausuler tilbage på samme niveau, som før de hemmelige jobklausuler vandt frem i 2003-2004, påpeger landsformand i Business Danmark Jens Neustrup Simonsen.

- Over en femårig periode så det ud som om it-servicefaget gik bort fra at bruge klausuler. Men så væltede alle afsløringerne om de hemmelige jobklausuler frem. Og nu tyder det på, at forbuddet mod jobklausuler igen har fået det reelle antal klausuler frem i lyset, siger han.

1. juli 2008 forbød Folketinget virksomheder, at lave nye hemmelige aftaler om ikke at ansætte hinandens medarbejdere. Det skete efter, at især it-servicebranchen var afsløret i at bruge hemmelige, gratis jobklausuler i stedet for traditionelle betalingsklausuler, som kunde- og konkurrenceklausuler.

/ritzau/