Virksomheder lover flere job

Virksomhederne i servicesektoren er nu blevet så fortrøstningsfulde med hensyn til fremtiden, at de vil til at ansætte flere.

Virksomheder  lover flere job - 1
For første gang siden 2002 siger de danske virksomheder nu, at de vil ansætte flere folk i de nærmeste måneder. Og det gør de vel at mærke i en undersøgelse, der stort set er gennemført før, regeringens forårspakke blev præsenteret. Det er servicesektoren, der trækker væksten, mens der stadig varsles fyringer i industrien og byggeriet.

Det fremgår af en stikprøveundersøgelse, som Danmarks Statistik har foretaget. Ifølge den forventer 19 procent af servicevirksomhederne - som er alt fra hoteller til EDB-virksomheder - at øge beskæftigelsen i perioden fra marts til maj. Kun 11 procent regner med at reducere beskæftigelsen.

Det er normalt sådan, at der bliver flere serviceansatte i foråret, hvor blandt andet turismen blomstrer.

Men selv korrigeret for det er optimisterne i overtal, viser Danske Banks beregninger.

»Det er jo en indikator, så man kan ikke være sikker. Men der har været en rimelig langstrakt bevægelse i den retning siden foråret sidste år, så mon ikke det er ved at lysne lidt,« siger chefanalytiker Steen Bocian fra Danske Bank.

Fald i industrien
I industrien - der beskæftiger under halvt så mange som servicesektoren - står barometret fortsat på fyringer, om end ikke i samme omfang som i målingen fra februar.

Men det er heller ikke realistisk at tro, at industrien skal gøre noget større indhug i ledighedskøen, mener senioranalytiker Jes Asmussen fra Nordea.

Højst tre procent af tallene i den nye måling er indsamlet efter, at regeringen præsenterede sin forårspakke, oplyser Danmarks Statistik. Og i brancheorganisationen Handel, Transport og Serviceerhvervene (HTS) mener cheføkonom Jens Brendstrup, at den pakke vil sætte yderligere fut i servicesektoren og byggeriet.

»Forårspakkens cirka ti milliarder kroner i skattelettelser og cirka fem milliarder i fremrykkede offentlige investeringer har for alvor skabt optimisme i servicebranchen og i bygge- og anlægsbranchen.

Det forventes, at cirka 22.000 flere vil komme i beskæftigelse som en direkte følge af lettelserne, heraf alene 18.000 i de to sektorer,« siger han. Også byggeriets humør er lysnet i den nye måling. En lille overvægt af virksomhederne regner med at ansætte flere folk. Men byggeriet er meget sæsonbetonet, og korrigeret for det er der stadig tale om en overvægt af virksomheder, der vil skære ned.