Virksomheder har igen lettere ved at finde ansatte

Problemet med flaskehalse er overvurderet. Det afslører en undersøgelse fra A-kassen ASE, hvor en tredjedel af de adspurgte ikke har haft problemer med at skaffe folk i det seneste år

Det er langt fra alle danske virksomheder, der desperat skriger efter kvalificeret arbejdskraft.
I en ny undersøgelse fra a-kassen ASE svarer 32 procent af over 1.200 adspurgte virksomheder nemlig, at de slet ikke har haft svært ved at rekruttere nye medarbejdere i løbet af det sidste års tid. Direktør i ASE Jesper Bøge mener, det er glædeligt, at så relativt få firmaer har haft problemer med at skaffe de fornødne folk. Han peger på, at danske virksomheder er blevet bedre til at benytte deres netværk, når de leder efter arbejdskraft.
- Især mindre virksomheder er blevet gode til at finde eg-nede medarbejdere hos konkurrenter og kolleger, og det er jo glædeligt. Der er ingen tvivl om, at det er det opsøgende arbejde, der betaler sig. Specielt for de mindre virksomheder, siger han og henviser til, at firmaer med få ansatte normalt ikke råder over store budgetter til jobannoncer og kampagner, når der skal hverves folk.

Mindre tro på økonomienIfølge undersøgelsen fra ASE er det især virksomheder med under 10 ansatte, der ikke har haft problemer med rekruttering af nye ansigter.
I modsætning har virksomheder med over 50 ansatte i samme periode haft betydeligt sværere ved at finde de rigtige medarbejdere. Samlet set svarer 16 procent af de adspurgte virksomheder, at de i høj grad har haft problemer, mens lige under halvdelen kun har oplevet mindre eller slet ingen problemer.
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Ålborg Universitet peger på, at udviklingen herhjemme med faldende friværdier og mindre tro på økonomien har medført en mindre opbremsning i det private forbrug. Og det kan ifølge ham ikke undgå at påvirke ordrebøgerne i virksomhederne.

- Det er tydeligt, at den enorme vækst i Danmark er ved at aftage en smule. Det medfører naturligt nok, at situationen på arbejdsmarkedet også køler en smule ned, så firmaerne får lidt nemmere ved at skaffe arbejdskraft, siger Flemming Ibsen.

Han henviser samtidig til, at begrebet flaskehalse i dag stort set bliver brugt, så snart en virksomhed blot har haft en ubesat stilling i et par uger. Den holdning deles i A-K Samvirke, der er brancheorganisation for 29 a-kasser. Her mener formand Morten Kaspersen, der ligeledes er forretningsfører for a-kassen i 3F, at begrebet alt for ofte misbruges. - Flaskehalse er et problem som man taler utroligt meget om, men som reelt ikke findes, når man spørger i virksomhederne, siger han.

Erfaring hjælper virksomhederCheføkonom i Håndværks-rådet Jakob Brandt vurderer, at det er blevet nemmere at skaffe de folk, der skal bruges i virksomhederne.
- Vi kan se, at lidt færre virksomheder har problemer med at få de folk, de skal bruge. Der er dog stadig akut mangel på arbejdskraft, og mit bedste gæt er, at vi vil se flaskehalse på arbejdsmarkedet de næste 30 år, påpeger han. Grunden til, at flere virksomheder klarer rekrutteringen uden problemer, er ifølge Jakob Brandt, at der efterhånden er blevet opbygget et godt kendskab til forskellige rekrutteringsværktøjer.

- Flere virksomheder får erfaring med rekruttering af for eksempel udlændinge, og der er kommet flere vikarbureauer og rekrutteringsfirmaer på banen. Sammen med konjunkturer, der så småt er ved at bøje af, trækker det i retning af, at presset på arbejdsmarkedet letter, siger han.