Virksomheder flokkes om offentlige udbud

Krisen i byggeriet har været med til at gøre de offentlige udbudsopgaver ualmindeligt populære de seneste måneder.

Læs mere
Fold sammen
Det står sløvt til i byggebranchen, og byggevirksomhederne kæmper om opgaverne. Samtidig har mange oplevet, at deres kunder går konkurs for et godt ord.

Derfor vender mange virksomheder sig nu mod de offentlige udbud, som under krisen bliver anset for den mest stabile indtægtskilde. Det bekræfter direktør for Udbudsvagten, Kevin Leig-Bengtsson. Udbudsvagten er den centrale portal, der overvåger og indsamler udbudsopgaver fra flere end 1.900 kilder og matcher dem med interesserede leverandører.

Ifølge Kevin Leig-Bengtsson er antallet af henvendelser fra leverandører steget med mere end 400 procent i sidste kvartal af 2008 i forhold til samme periode i 2007.

- Leverandørerne ved, at det offentlige har finansieringen i orden. Samtidig er mange byggevirksomheder i krise og leder desperat efter noget af lave. Vi kan godt være bekymrede for, at det offentlige dermed kan presse prisen markant, siger Kevin Leig-Bentsson.

Også Dansk Byggeri mærker tendensen og mener, at det er en naturlig konsekvens af den likviditetskrise, som mange virksomheder oplever i øjeblikket.

- Bankerne tør ofte ikke låne virksomhederne penge, men hvis man har fået nogle offentlige, sikre kunder i bagagen, så står man straks meget bedre i forhold til banken, siger erhvervspolitisk chef Torben Liborius.

Tilbud går galt

På grund af den øgede efterspørgsel har Udbudsvagten styret informationen til virksomheder, der byder på en opgave. Mange virksomheder glemmer nemlig nogle af oplysningerne i ansøgningerne, og så kommer de slet ikke i betragtning til opgaven.

- Vi har normalt ti uddannelseskurser om året, men de er allerede fyldt op. Så vi regner med at afholde dobbelt så mange, fordi virksomhederne på grund af den pressede situation er så interesserede i at kende udbudsreglerne, siger Kevin Leig-Bengtsson.