Virksomheder bør få to net

Kan det være rimeligt, at et atomkraftværk og en privat spillecomputer i hjemmet bruger samme netværk? Sikkerhedsfirmaet F-Secures chef for virusbekæmpelsen, Mikko Hyppönen, stiller spørgsmålet og svarer selv: »Nej.«

»Vi har set virusangreb føre til lukkede Nordea-banker, aflyste fly og store nedbrud i virksomheder, og man kan stille spørgsmålet, om virksomheders helt vitale interne netværk skal have adgang til Internettet, når konsekvensen kan blive nedbrud,« siger han.

Mikko Hyppönen begrunder sin skelsættende holdning med to afgørende forhold i virksomhedernes brug af IT i dag. For det første drives 90 procent af alle virksomhedsservere på en Microsoft-platform, som virus klart oftest skrives til. For det andet ser man i dag især internetorme angribe med katastrofal hastighed og styrke.

»Jeg mener, virksomhederne skal have et sikkerhedsnetværk, så de ikke bliver lammet af et ormeangreb,« siger han og sammenligner det med, at der er et nødspor på motorvejen.

»Vi kan ikke sikre 100 procent mod ormeangreb, da virusskriverne er blevet mere professionelle i dag, så de vil altid finde en ny indgang,« siger han.

Han mener, at når eksempelvis et flyselskabs bookingssystem eller vitale netværk i en bank går ned, så smitter det af på brugernes tillid til virksomhederne.

»Selv om det ikke har noget med flyenes kvalitet at gøre, når et luftfartsselskabs bookingsystem bryder sammen, så risikere brugerne at miste tilliden til selskabet når det sker,« siger F-Secures viruschef, Mikko Hyppönen til Berlingske Tidende.